Sa(n)jam knjige u Istri
Petak, 23 Novembar 2007 (16:03:49) PST

Postavio Maja

Untitled Document

Od 6. do 12.12.2007. godine u Puli će se održati 13. Pulski festival knjiga i autora pod nazivom "Sa(n)jam knjige u Istri"


Untitled Document
Sa(n)jam knjige u Istri
 

22. 10. 2007. održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program Pulskog festivala knjiga i autora Sa(n)jam knjige u Istri. O njemu te o izlagačkom dijelu govorili su: Direktorica Sajma Magdalena Vodopija, Direktorica Festivala Polis-Jadran-Europa, Egle Vošten, voditeljica izlagačko-prodajnog dijela Sajma, Olivera Pleić, Izvršni direktor Hrvatske poštanske banke, ovogodišnjeg generalnog pokrovitelja Sajma, Franjo Sinković te književnik, ovogodišnji gost Sajma i moderator, Žarko Paić.

Ovogodišnji Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 6. do 15. prosinca. Voditeljica izlagačko-prodajnog dijela Sajma, Olivera Pleić, zajedno s legendarnom istarskom knjižarkom Terezom Puljom, osmislila je ovogodišnji izlagački dio Sajma. Na pulskom sajmu izlagat će 250 hrvatskih nakladnika s više od 25.000 naslova. Uz hrvatske nakladnike na Sajmu će se predstaviti i nakladnici Crne Gore i Mađarske.


Također, Programski savjet Sajma u sastavu: Alida Bremer, Dušan Karpatský i Magdalena Vodopija, ove je godine pomno odabrao stotinjak autora koji će svoj lik i djelo predstaviti sajamskoj publici. U programu koji broji 94 događaja bit će više od 200 sudionika. «Žarište žarišta» bit će program Balkanske (op)sesije koji je oblikovao teoretičar, književnik i urednik Žarko Paić, a na kojem će se o Balkanu propitivati književnici, kulturolozi i filozofi iz regije: Andrej Nikolaidis, Cezar Paul-Bădescu, Aleš Debeljak, Katarina Luketić, Aleksandar Prokopiev, Ivan Čolović, Ljiljana Filipović, Aleksandar Kjosev, Nermin Sarajlić, Elizabeta Šeleva, Beqë Cufaj, Ermis Lafazanovski, Srđa Pavlović, Andrea Pisac i Alek Popov. Na osnovi ovog programa Ines Pletikos snima dokumentarni film radnog naslova “Balkanske (op)sesije: što je meni Balkan?”, a Žarko Paić uredit će i objaviti knjigu eseja u biblioteci Tvrđa. Premijerno u Puli predstavit će se dvije antologije balkanskih autora: Jug-jugoistok ukratko i Nepoznati susjed: antologija autora Jugoistočne Europe. Po prvi put u Puli susrest će se i nakladnici iz Jugoistočne Europe. Skup je to koji je inicirala poznata njemačka fondacija Fisher Stiftung.


Na Sajmu ni ove godine neće izostati rado posjećeni programi Doručak s autorom, Kod Domenica, Razgovor iza zavjese i Suton uz knjigu. Dani knjižničara (od 13. do 15. prosinca) okruglim stolom, radionicom i promocijama opet okupljaju struku koja o sebi marljivo promišlja i dalje se vjerno nadograđuje.


Nakon poezije prošle godine u Puli će ovoga prosinca stolovati proza. Posebno će biti zanimljiv program Proza kod Domenica u kojem svoje prozaiste predstavljaju: Naklada Ljevak, V.B.Z., Profil, Algoritam, Sysprint..., a od Doručka do duboko u noć pulskoj će se publici predstaviti: Slavenka Drakulić, Daša Drndić, Boris Dežulović, Josip Mlakić, Delimir Rešicki, Edo Popović, Tomislav Bajsić, Damir Karakaš, Senko Karuza, Davor Špišić, Ivan Vidić, Nada Gašić, Slobodan Šnajder, Andrea Pisac, Lada Žigo i Mirko Kovač koji u Puli premijerno predstavlja svoj novi roman koji smo čekali 12 godina.


Inozemne autore predvodit će veliki Claudio Magris, a uz njega će u Puli gostovati poznati njemački pisac “krimića” Veit Heinichen, austrijski pisac Ludwig Laher, tršćanski suvremeni autori: Roberto Curci, Giuseppe O. Longo, Fulvio Molinari, Pierluigi Piccoli, Corrado Premuda, Marko Sosič, Pietro Spirito, Roberto Weber, portugalski prozaist José Amaro Dionísio i portugalska pjesnikinja Fatima Maldonado, francuski povjesničar Philippe Walter, talijanski teoretičar književnosti Christian Eccher te europski poznati autori iz naše regije: Dževad Karahasan, Alek Popov, Vladimir Arsenijević, Nenad Veličković, Nedžad Ibrišimović, László Végel... Predstavljanjem njemačke autorice Elke Schmitter nastavlja se suradnja pulskog Sa(n)jam knjige u Istri i Leipziger Buchmesse.


Od sajamskih «poslastica» valja izdvojiti splitske Utorkaše koji stižu na Sajam s novom knjigom: Naši sprovodi, program istarskih književnika, glazbenika, performera i video-umjetnica pod nazivom Istra ispod kore, predstavljanje Antologije hrvatske poezije u izboru Dušana Karpatskog (tim povodom u goste nam dolaze:Arsen Dedić, Zvonko Maković, Andriana Škunca i Igor Zidić), Odabrao Đelo Hadžiselimović – program na kojem će Đelo glavom i bradom po prvi put na Sajmu predstaviti svoj izbor znanstveno-popularne literature, Gibonni na Sajmu! – predstavljanje biografije Gibonnija, ali i premijerno predstavljanje novog CD-a Electric:Acoustic. Izdvajamo i Koncert Damir Imamović Tria i splitski story- telling festival pod nazivom Pričigin kojeg oblikuje i vodi Kruno Lokotar.


Uz stalne predstavljače na Sajmu: Voju Šiljka, Alidu Bremer i Krunu Lokotara, u Puli će voditi i moderirati programe i književnici Predrag Matvejević, Andrej Nikolaidis, Tonko Maroević i Daša Drndić. Izdanju 13. Sa(n)jam knjige u Istri neće nedostajati ni popratni programi: izložbe, koncerti, predstava pa i dječje radionice dosljedno će obogaćivati sajamska događanja.


U srijedu, 12. prosinca 2007, održat će se dodjela godišnje knjižne nagradeKiklop. Nagrada koju je ovaj Sajam utemeljio prije četiri godine, a s ciljem godišnje valorizacije nakladničke struke i sveukupnog rada na knjizi, ove se godine dodjeljuje u čak 13 kategorija. Ove godine nagrade će se dodijeliti u legendarnom pulskom Rock klubu Uljanik, u maniri pravog rokerskog tuluma. Režiju potpisuje Krešimir Dolenčić.


Organizatori su također najavili i drugo izdanje festivala Polis Jadran Europa koji će se održati od 7. do 9. prosinca 2007. u Puli, u prostorima Stare tiskare, Circolu i Domu hrvatskih branitelja. Na festivalu će gostovati umjetnici i autori iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Albanije. Festival će biti svečano otvoren 7. prosinca u 21 sat, u Staroj tiskari, ambijentalnim performansom Brod u režiji Alena i Nenada Sinkauza. Sljedećeg dana u istim će prostorima biti otvorena izložba triju autora: crnogorskih umjetnica Jelene Tomašević i Natalije Vujošević te tuzlanskog grafitera Emira Šehanovića – Aorte. Iste večeri, u industrijskom zdanju Stare tiskare, pripremili smo pravi glazbeni mediteransko-balkanski tulum: koncertirat će talijanska skupina LatinoBalcanica i hrvatsko-talijanska skupina East Rodeo.


Uz podršku Srednjoeuropske inicijative 7. i 8. prosinca u Zajednici Talijana Pule – Circolu održat će se i međunarodni skup arhitekata pod nazivom Polis u moru svjetlosti na temu rasvjete u gradu. Voditelj skupa istarski je arhitekt Bruno Nefat. Zadnjega dana festivala, 9. prosinca, u Domu hrvatskih branitelja održat će se program Grad u kanočalu, a gradovi-gosti bit će Trst i Tuzla. Trst će se predstaviti suvremenom književnom scenom kroz knjigu Tršćanske kon-fuzije, u izdanju zagrebačkog Antibarbarusa i Sa(n)jam knjige u Istri, dokumentarnim filmom i kuharicom autora Veita Heinichena, dok će se grad Tuzla predstaviti kroz književnu nagradu Meša Selimović i književnu manifestaciju Cum grano salis.

 

Više o manifestaciji > Sa(n)jam knjige u Istri

Content received from: Svet Knjiga, http://www.svetknjiga.com