Nova biblioteka Matice srpske
Petak, 23 Novembar 2007 (15:35:19) PST

Postavio Maja

U Novom Sadu će 23. novembra biti otvorena nova zgrada Biblioteke Matice srpske

Untitled Document

Nova biblioteka Matice srpske u Novom Sadu
Predsednik Izvršnog veća Vojvodine, Bojan Pajtić, najavio je otvaranje novu zgrade Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu 23. novembra.

Zgrada, koju će otvoriti predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav koštunica, građena je novcem iz pokrajinskog i republičkog budžeta, a dovršena i opremljena sredstvima iz Nacionalnog investicionog plana.

Od ukupno 4.300 kvadratnih metara površine, najviše je namenjeno knjigama, periodici, legatima, posebnim zbirkama, Zavičajnoj zbirci Vojvodine, kao i prijemu obaveznih primeraka knjiga i poklona.

Podignuta na mestu dotrajale kuće činići celinu s postojećim zdanjem Matice srpske.

Nova zgrada ima dve čitaonice, opremljene radne prostorije i savremene klimatsko-ventilacione uređaje.

Kako je najavljeno, na svečanom otvaranju, o gradnji novog krila najstarije srpske biblioteke i značaju te investicije za našu kulturu govoriće upravnik biblioteke Miro Vuksanović a tekst javne zahvalnosti saopštiće predsednica Upravnog odbora te ustanove prof. dr Marija Kleut.

Biblioteka Matice srpske je najstarija biblioteka nacionalnog značaja i prva javna naučna biblioteka u Srba, nastala 1826. godine u Pešti osnivanjem Matice srpske, a za javnost je otvorena 1838. godine u zgradi Tekelijanuma.

 

Content received from: Svet Knjiga, http://www.svetknjiga.com