"Trgni se! Poezija!"
Petak, 23 Novembar 2007 (15:27:26) PST

Postavio Maja

Od 3. do 5. decembra 2007. godine u Beogradu se odr┼żava Prvi beogradski festival poezije

Untitled Document

Od 3. do 5. decembra, 2007. godine u Beogradu će se održati Prvi beogradski festival poezije pod nazivom "Trgni se!Poezija!" u organizaciji udruženja građana "Treći trg" te uz pomoć Ministarstva kulture Srbije, Srpskog književnog društva, Biblioteke grada Beograda, Beogradskog kulturnog centra i mnogih drugih ustanova.

Na konferenciji za štampu održanoj 15. novenbra u Beogradu, direktor festivala Dejan Matić rekao je kako je : "Motiv za pokretanje je i činjenica da Beograd nema festival poezije, a oni predstavljaju važne delove kulturne baštine evropskih i svetskih gradova" te izrazio želju da ova smotra postane tradicionalna.

Naglasio je i da će na festivalu "umetnici moći da skrenu pažnju Beograđanima i svim posetiocima naše prestonice da poezija i umetnost razvijaju slobodniji i humaniji svet".

Osim želje da se Beogradu podari prvi službeni festival poezije, odluci o pokretanju ovakve manifestacije "kumovala" je i dugogošnja prepiska ljudi koji su putem elektronskog časopisa razmenjivali svoje radove. Ovaj festival rođen je i kao ideja da se ti autori okupe na u Beogradu i razmene ideje za rad.

Kao prateći program trodnevnog festivala, organizovaće se i nekoliko izložbi likovnih radova i fotografija.

Festival će okupiti 22 najtalentovanija pesnika i likovna umetnika iz Srbije, Beograda, Portugala, Velike Britanije, Rusije, Poljske, Češke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore.

Festival će biti organizovan na nekoliko lokacija u Beogradu!

Content received from: Svet Knjiga, http://www.svetknjiga.com