52. beogradski sajam knjige
Sreda, 24 Oktobar 2007 (04:53:39) PDT

Postavio Maja

Otvoren 52. međunarodni sajam knjige u Beogradu

Untitled Document

U Beogradu je u ponedjeljak, 22.10.2007. otvoren 52. međunarodni Sajam knjiga koji će trajati do 28.10.2007.

Na sajmu će se predstaviti oko osamsto izdavača iz dvadeset i jedne zemlje sveta.

Čast da otvore ovogodišnji Sajam knjiga pripala je dramskom piscu Dušanu Kovačeviću i književnici Flor Ieghi (Flor Iegi) kao predstavnici Italije koja je počasni gost ovogodišnjeg Sajma. Osim nje, i italijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema (Masimo Dalema) koji je ove nedelje u poseti Beogradu zbog sastanaka s predsednikom i premijerom Srbije, promovisaće na Sajmu svoju knjigu "Razmišljanje o Evropi" (izdanje fondacije "Italianieuropei"), sastavljenu od članaka o savremenim evropskim izazovima.

Osim što će ovogodišnji Sajam knjiga proteći u znaku Italije, biće obeležena i dvestota godišnjica dolaska Dositeja Obradovića u Srbiju te dvadeseta godišnjica smrti književnika Prima Levija.

Organizatori Sajma ove su godine najavili dolazak oko osamsto izdavača iz čak 21 zemlje sveta te oko dvesta promocija novih izdanja, razgovora i foruma a, kao novitet, za ovaj sajam je najavljeno i prvo okupljanje prevodilaca i izdavača.

Osim izdavačkih kuća, već tradicionalno će se na sajmu predstaviti i kulturni centri nekoliko evropskih zemalja sa sedištem u Beogradu; Italijanski institut za kulturu, Britanski kulturni centar, Austrijski kulturni forum, Francuski kulturni centar, Geteov institut te Institut Servantes.

Na ovogodišnjem sajmu očekuje se više od 150 000 posetilaca .

Content received from: Svet Knjiga, http://www.svetknjiga.com