Svet Knjiga
   Login or Register
NaslovnaForumiMoj nalog
Novosti › Doris Lessing dobitnica Nobelove nagrade za književnost
Toggle Content Baneri:
Večanja
Sportski tereni
Toggle Content Glavni meni
 Naslovna Forumi Opcije člana Forumi Traži Web
Toggle Content Tekstovi

Recenzije Konkurs "Tkalci reči"

Recenzije Recenzije i najave knjiga

Konkursi Konkursi i aktuelnosti

Clanci Članci

Jezik Jezik

Toggle Content Informacije o članu:

Dobrodošli Anonimni

Nadimak
Sigurnosni kodSigurnosni kod
Upiši sigurnosni kod

Članovi:
Najnoviji: stoffelol
Novih danas: 0
Novih juče: 0
Ukupno: 2528

Ljudi Online:
Članovi: 0
Posetioci: 25
Bots: 0
Uprava: 0

Članovi online:Toggle Content Poslednji tekstovi:
 Konkurs za mlade "Rukopisi31"
 Pobednička dela
 Pobedničke pesme
 Pobedničke priče 3.
 Pobedničke priče 2.
 Pobedničke priče
 Dramski tekst V
 Price-XVIII deo
 Priče-XVII deo
 Priče-XVI deo
 Pesme-IV deo
 Priče-XV deo
 Priče- XIV deo
 Dankin - nastavak
 Priče- XIII deo
 Pesme-III deo
 Tkalci reči
 Dramski tekst:Brvo - nastavak
 Dramski tekst IV
 Dramski tekst III
 Dramski tekst II
 Dramski tekst: Na Bosanski način- nastavak
 Dramski tekst I
 Priče- XII deo
 Priče- XI deo
 Priče-X deo
 Nastavak priče Hajdučki put
 Priče-IX deo
 Peiče-VIII deo
 Priče-VII deo
 Priče-VI deo
 Priče-V deo
 Priče-IV deo
 Priče-III deo
 Priče-II deo
 Priče-I deo
 Pesme-II deo
 Pesme-I deo
 Sa(n)jam knjige u Istri
 Javni poziv Ministarstva RH
 Natječaj za nagradu "Goran"
 Konkurs za poeziju "Velimir Rajić"
 Konkurs "NAJKRAĆE PRIČE 2007."
 Vulkan - Tatjana Debeljački
 Konkurs za zbirku priča autora iz BiH
 Natječaj za priče s bloga
 Poezija Tatjane Debeljački
 KRVNI PRITISAK I TANGA GAĆICE - Čedomir Ljubičić
 PRIBLIŽAVANJE DALJINE - Dejan Milojević
 SIMINOM ULICOM - Slobodan Simić
 Nova knjiga Ivana Lalovića
 Tečaj kreativnog pisanja u Puli
 Natječaj za priču o divovima
 Natječaj za kratku SF&F priču
 Konkurs za kratku priču iz domena fantastike
 Helen Van Rojen u Beogradu
 Konkurs Sveta knjiga "Tkalci reči"
 STAKLENA PALATA - Amitav Goš
 GOSPODAR MUVA - Vilijama Golding
 "Hijene", roman koji nikog neće ostaviti ravnodušnim
 Novi "Rječnik bosanskog jezika"
 TOP 20 ljubavnih priča
 Bes islamskog sveta zbog Ruždijeve titule "Ser"
 II Ogulinski festival bajke
 Sajam knjige na otvorenom u Sarajevu
 Orhanu Pamuku počasni doktorat
 VI konkurs za najkraću kratku priču
 Novi Pravopis hrvatskog jezika
 Konkurs za neobjavljeni prozni rukopis
 Četvrti "Vezeni most" i nagrada "Mali princ"
 Slovenački autori u Beogradu i Novom sadu od 7. do 11. maja
 Deca Hurinova - DŽ.R.R. Tolkin
 4. zagrebački Sajam knjiga
 Spojeno i odvojeno pisanje reči u srpskom jeziku
 Kada ih jednom ostaviš - više im se ne vraćaš
 Hologram - ni manje knjige, ni veće širine!
 Wei Hui - majstor pisanja i skandala
 FIZIKA ZVJEZDANIH STAZA lawrence m. krauss
 Michael Eric Dyson: "U potrazi za Tupac Shakurom"
Toggle Content Anketa
Koliko knjiga, u proseku, pročitate mesečno?
Trenutni rezultati :: Svi upitnici

Glasova: 1545
Komentara: 4
Toggle Content Baneri:
Doris Lessing dobitnica Nobelove nagrade za književnost
Untitled Document
Britanska književnica Doris Lesing (Doris Lessing) dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2007. Lessing, tek jedanaesta žena - dobitnik  ove prestižne nagrade u 106 godina koliko Nobelova nagrada postoji, publici je najpoznatija po svom postmodernističkom, feminističkom remek-delu “Zlatna beležnica”.


Untitled Document

Objavljujući ime nagrađene autorke, članovi Švedske akademije opisali su Lesing kao “epskog pisca o ženskom iskustvu koji, sa skepsom, žarom i vizionarskom moći opisuje suštinski podeljeno društvo”. Taj plamen buknuo je još iz dela “Zlatna beležnica” i postao pionirsko delo u “naramku” knjiga koje su oblikovale pogled na muško – ženske odnose u XX veku.

Kako već priliči poslovično hladnokrvnoj Lesing, bila je jedna od poslednjih koji su doznali da je nagrada dodeljena upravo njoj jer je u vreme objavljivanja dobitnika bila – u radnji. Nakon što je u kućnoj haljini sela na prag svoje kuće, novinarima koji su je uveliko čekali u dvorištu rekla je neformalno:”Osvojila sam sve moguće nagrade u Evropi, nema te koju nisam! E sad ih imam ama baš sve i osećam se odlično! Ovo sada je ‘rojal flaš’!”

Lesing je rođena 1919. godine u Iranu (tadašnjoj Persiji), u britanskoj porodici. Detinjstvo je kasnije provodila u Zimbabveu (tašanjoj Rodeziji). S petnaest godina odlučila je da će školovati sama i 1949. godine preselila se u Englesku. Već 1950. godine objavila je svoj prvi roman “Trava peva” o vezi između udate rodezijske bele žene i njenog crnog kućnog pomoćnika. Britki prikaz sukoba straha i moći kao posledice kolonijalnih uslova života kojim je i sama svedočila, od knjige su preko noći napravili nesvakidašnje uspešno delo.
O iskustvima iz detinjstva i mladosti nastavila je pisati u seriji od pet knjiga “Deca nasilja” (1952.-1969.) poznatim i kao “Knjige Marte Kuest” (Martha Quest books)  čija se radnja takođe odvija uglavnom u Africi. U tih pet knjiga javlja se prvi trag motiva koji su joj ostali preokupacija još dugo vremena. Kroz svih pet knjiga teče priča o “buđenju” i životnom razvoju glavne junakinje, Marte Kuest, čija priča je smeštena u imaginarni XX vek koji se, u ovoj verziji, završava novim svetskim ratom. Kombinacija literarne fikcije i britkog, pionirskog feminizma od tada postaju zaštitni znak Doris Lesing.

Od tema po kojima je postala prepoznatljiva, pitanju društvenih pritisaka i lične dezintegracije, na neko vreme se “sakrila” priklonivši se, i to uspešno, naučnoj fantastici. A onda je 1984. odlučila da se privremeno sakrije i od svog imena, ubeđena da je ono postalo teret njenom stvaralaštvu i dela je počela da potpisuje pseudonimom Džejn Samers (Jane Somers). Iako alter ego faza nije dugo potrajala, bila je i više nego značajna za Lesing jer je publika, ne znajući čije delo čita, taj period njenog stvaralaštva ocenila vrlo visoko.

Dela njenog zrelog stvaralaštva doživela su priličan odmak od feminizma i socijalnog realizma koji su je šezdesetih i sedamsesetih godina XX veka proslavili. Čak je i znatiželjnike koji su iščekivali treći tom njene autobiografije ostavila kratkih rukava objavivši kako odustaje od tog posla. Objašnjenje je bilo i više nego prihvatljivo i u stilu autorke- nije želela uvrediti “mnoge značajne ličnosti podsećajući ih koliko su glupi. Jednostavno je mrzelo!”. Njen poslednji roman “The Cleft” (2007), preistorijsku priču koja žene prikazuje kao lenja bića a muškarce kao avanturuste i inovatore, izazvala je zgražanje dela njenih obožavaoca. Lesing nije krila da joj nova situacija čak pomalo prija – već dugo je želela napraviti distance između sebe i ikone u koju je pretvorila “Zlatna beležnica”. Izmjenjen pogled na žene ili bar činjenicu kako je njihov položaj znatno izmenjen u savremenom dobu potvrdila je izjavama na festivalu u Edinburgu 2001. godine, između ostalog rekavši kako je “sve više škorana nepromišljenim i automatskim odbacivanjem muškaraca koje je postalo sastavni deo kulture.”

Iako njeni najzvučniji naslovi do danas ostaju “Zlatna beležnica” i “Deca nasilja”, snažan pečat u svetskoj književnosti XX veka Lesing je ostavila i delima “I ponovo ljubav”, “Leto pre mraka” i “Peto dete”. Kao primer autorkine vizije globalne katastrofe koja primorava čovečanstvo da se vrati primitivnijem životu a koja je poslednjih desetak godina utkana u njeno stvaralaštvu, članovi komisije za dodelu Nobelove nagrade citirali su ulomke iz njenih knjiga “Mara and Dann” iz 1999. i nastavka “The Story of General Dann and Mara’s Daughter” iz 2005. čime su uglavnom zaokružili izlaganje o opusu ovogodišnje slavodobitnice.

Osim što je, u više od jednog veka dugoj istoriji Nobelove nagrade, tek jedanaesta žena – dobitnica, Lesing je sada i njen najstariji dobitnik. Postavši dobitnica samo jedanaest dana pre svog osamdesetiosmog rođendana, Lesing je “oborila” čak 105 godina star rekord Teodora Momsena (Theodor Mommsen) koji je nagradu primio u osamdesetipetoj godini. Takođe, u samo tri godine, ona je već drugi je britanski autor nagrađen Nobelovom nagradom; 2005. godine ovaj medaljon, zajedno sa sedamstotinjak hiljada funti vrednim čekom, pripao je Haroldu Pinteru.

Podsetimo da je prošlogodišnji laureat Švedske akademije bio turski pisac Orhan Pamuk; za razliku od Lesing, jedan od najmlađih autora koji je primio tu nagradu.
Postavio Maja u Nedelja, 14 Oktobar 2007 (05:45:49) PDT (3459 puta pročitano)
"Doris Lessing dobitnica Nobelove nagrade za književnost" | Login/Create an Account | 7 komentara
Threshold
The comments are owned by the poster. We aren't responsible for their content.

Re: Dobitnici Nagrade Zadu?bine Branka ?opi?a (Score: 1 )
od kamia u Utorak, 24 Avgust 2010 (02:07:53) PDT
Have you have ever heard the term "runescape accounts"? How about, "runescape gold"? They have many names, but they are all the same. Although I know exactly what a macro is in Runescape, I thought I would do some research and see what a macro was outside of runescape gold for sale.
Macroing in runescape accounts for sale Basically, when you use a runescape gold, you are using a program that will play the game for you. There are many different types of these, such as; Mining Bots, Woodcutting Bots, Attacking Bots, but they all do the same thing, get levels. This is against the rules of runescape quests. Jagex bans thousands of accounts a month due to these cheats. I cannot tell people enough, cheating is NOT the answer. If people would just do the work themselves, then there would be no problem.
Macroing outside of runescape power leveling:As I promised, I researched and this is what I found; "A macro is a way to automate a task that you perform repeatedly or on a regular basis. It is a series of runescape money making commands and actions that can be stored and run whenever you need to perform the task. You can record or build a runescape gold, and then play the macro to automatically repeat the series of commands or actionsnfl jerseys."

| Parent

Re: Doris Lessing dobitnica Nobelove nagrade za književnost (Score: 1 )
od fendichen u Četvrtak, 16 Septembar 2010 (02:49:00) PDT
Hey friend, if i say i buy one cheap nfl jerseys, and ghd purple,
christian louboutin authentic fron the website only $41.11,do you want to believe?

i am so happy, for their best service. i like their website, at first, i dont believe i could buy this so cheap price products authentic ones, good quality and best service.

you can see air max 95. nice design and good quality. air max that is why i strongly introduce you here.nike shox


i take my ,,,, just only 3 days for shipping. and it is really a nice style.

thanks so much.it is not a advertisment, just share my shopping experience with everybody. hope you have a nice day, and could enjoy the good shopping.

| Parent

Re: Doris Lessing dobitnica Nobelove nagrade za književnost (Score: 1 )
od seo9 u Petak, 15 Oktobar 2010 (05:15:59) PDT
Pretty nice post,I just stumbled upon your blog and wangted tosay
that I have realy enjoyed browsing [url=http://www.(edited)eidoorswindows.com]PVC windows[/url]our blog posts,i
any case I’ll besubscribing to your feed and I hope you write again soon!
Ust want to say what a great blog you got here! Totally agree that is xactly
how I understand it [url=http://www.(edited)eidoorswindows.com]aluminum windows[/url]great!and once the java universe doesn’t have an out
side power as big as.IBManging to keep java open__things
might get very different very quickly
Any member of your group can post to your trip blog. This is a great way to share information with
your team and your supporters. paper napkins | paper tissue
| solar water heater | solar collector
Well done, I admire the valuable information you offer in your articles. I will bookmark your blog and have
my children check up here often.I am quite sure they will learn lots of new stuff here than
anybody else badminton racket | outdoor furniture
| rattan furniture | solar water heater
| solar collector

| Parent

Re: Doris Lessing dobitnica Nobelove nagrade za književnost (Score: 1 )
od happyzhi u Petak, 18 Novembar 2011 (09:29:34) PST
and raised a shield of body Rusty Hearts Gold already prepared Shaiya Gold,Xuan Feng said: Having said Silkroad Gold that.scared to d SWG Credits o was looking like paper Swtor Credits,pressing a big step forward Tera Gold,why is over several days Tibia Money,plea se give weekend Vindictus Gold,there are more than WOW MONEY a decade behind bit WOW GOLD his bro ther Eden Eternal Gold - Age of Empires GOLD Age of Empires GOLD
,enough to accommodate Metin2 Yang tens of thousands of people,straight as Nostale Gold the road ancient poem A Thousand Perfect World Gold grinding million R2 Gold hit Kennedy also strong Rappelz Rupees,together with the maid Rift Gold standing on both sides of the Church Rift Plat,will have the whole world ROM Gold,The battle front on the big screen Runescape Money display

| Parent

hair extensions (Score: 1 )
od hellomeme u Utorak, 22 Novembar 2011 (02:58:18) PST
Upon checking with non-commissioned officers in our clip in extensions, we learned that even though you are on leave curly hair products, it does not mean that you have left the clip in human hair extensions army. Protocol suggests that you maintain your image, dignity, and commitment to army regs at all times until you are discharged from the service.

| Parent

Re: Doris Lessing dobitnica Nobelove nagrade za književnost (Score: 1 )
od clshoes u Četvrtak, 11 Oktobar 2012 (08:47:55) PDT
Nice web ,I like it,thanks.As Soft warm autumn breeze blowing, the most suitable to wear stacked how can you miss the season with wit and timing interesting? With your nice dress match with the stylish Christian Louboutin Ankle Boots will be the perfect match, light blue satin dress, retro wave patterns of dots, with a pearl necklace is full of elegant Roman atmosphere, in Alice's dream, what is impossible, with Christian Louboutin Pumps,back Roman classic and elegant.You will attract many people's attention. The classic black dress with Christian Louboutin Daffodil 160 Suede Platform Pumps Black, upper body effect is elegant, refined tailoring, high-waist design and enhance your visual effects to make your legs appear more slender, yet sweet personality, folding design, decorated the whole clothes every corner, fold part of the natural romantic, could not cover women's elegance.If you want to look for more shoes style,just come to visit this www.shoesmazon.com online store,you will like it.

| Parent

Re: Doris Lessing dobitnica Nobelove nagrade za književnost (Score: 1 )
od tinynose u Petak, 23 Novembar 2012 (14:58:29) PST
Monster Beats Headphones are become more and more popular,I am so happy to recommend this online store for you just for Monster Beats Headphones and have very good service,I love one of the styles of Monster Beats Solo HD headphones really got a very wonderful volumn and perfect for listening music,the Beats by Dre Studio Highdefinition also very popular.Beats by Dr. Dre is the well-known audio wire Monster joint American Hip-Hop Music Godfather Dr.Dre headphones launched brand.Beats Monster Pro Not only the appearance of the avant-garde, exquisite workmanship and superior sound quality but also enthusiasts favorite,Beats By Dre Ibeats Black,easy for you to carry to everywhere,nomatter for listening music or your mobile phone to answer you call.The Monster headphones seems to do the popular benchmark headphone OfficeBeats By Dre Solo Black which is the perfect mix of sound and style,Configuration headphones iphone connected call. Choose your favorite style now at this online store.

| Parent

Toggle Content Slični linkovi
 Više o tome

Najčitanija priča :
Najskuplji Kuran na svetu
Toggle Content Article Rating
Average Score: 0
Glasova: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad

Toggle Content Options

 Odštampaj stranicu  Odštampaj stranicu

 Pošalji prijatelju  Pošalji prijatelju

Toggle Content Gde Na More?
Smestaj na moru
Toggle Content Prijatelji sajta:


Toggle Content Konkurs Tkalci reči
Konkurs "Tkalci reči" - radovi

Pobednički radovi

Toggle Content MiniChat
ritusomani: Packers And Movers Hyderabad | Get Free Quotes | Compare and Save
06-Jan-2017 08:21:43
Ivanio8: Digitalneknjige.co m
10-Oct-2015 14:44:51
Ivanio8: Hey
10-Oct-2015 14:40:38
jurica.meshko: Jezivo je ovo,osetim na forumu da godine prolaze
12-May-2015 14:32:28
jurica.meshko: Retko
12-May-2015 14:28:41
Radee: ima li koga
07-Oct-2014 15:39:35
jurica.meshko: http://svetknjiga. com/Forums/viewtop ic/t=889.html
13-Sep-2013 19:47:47
jurica.meshko: U svom profilu imaš opciju - Last 10 forum topics
13-Sep-2013 19:47:34
novak: ljudi pozdrav, upravo sam postavio temu, tek sam se registrovao na sajt, kako da proverim da li je tema okacena pomoc!!!
02-Jul-2013 22:15:57
jurica.meshko: Smile
30-Jun-2013 19:59:46
Shout History
Only Registered Users can Shout
Create/Login
Toggle Content Novosti:
 Konkurs za mlade „Rukopisi 31“
 Sa(n)jam knjige u Istri
 Književnost na balkanski način
 Nova biblioteka Matice srpske
 "Trgni se! Poezija!"

[ Više u sekciji vesti ]
Toggle Content Svet Knjiga
Toggle Content Statistika
Imali smo
63151839
posećenih stranica od
March 21, 2007

Svet Zivotinja
Index pojmova
Svet Biljaka | Plants World | Svet Knjiga | Receptomania | Svet Zivotinja | Gde na more? | Sportski vodičInteractive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
.: Style by Bili :: Original Theme (FiSubBrownsh Shadow) by Daz