Svet Knjiga
   Login or Register
NaslovnaForumiMoj nalog
Forumi › Roman › Savremeni roman › Borislav Pekić
Toggle Content Baneri:
Večanja
Sportski tereni
Toggle Content Glavni meni
 Naslovna Forumi Opcije člana Forumi Traži Web
Toggle Content Tekstovi

Recenzije Konkurs "Tkalci reči"

Recenzije Recenzije i najave knjiga

Konkursi Konkursi i aktuelnosti

Clanci Članci

Jezik Jezik

Toggle Content Informacije o članu:

Dobrodošli Anonimni

Nadimak
Sigurnosni kodSigurnosni kod
Upiši sigurnosni kod

Članovi:
Najnoviji: stoffelol
Novih danas: 0
Novih juče: 0
Ukupno: 2528

Ljudi Online:
Članovi: 0
Posetioci: 23
Bots: 0
Uprava: 0

Članovi online:Toggle Content Poslednji tekstovi:
 Konkurs za mlade "Rukopisi31"
 Pobednička dela
 Pobedničke pesme
 Pobedničke priče 3.
 Pobedničke priče 2.
 Pobedničke priče
 Dramski tekst V
 Price-XVIII deo
 Priče-XVII deo
 Priče-XVI deo
 Pesme-IV deo
 Priče-XV deo
 Priče- XIV deo
 Dankin - nastavak
 Priče- XIII deo
 Pesme-III deo
 Tkalci reči
 Dramski tekst:Brvo - nastavak
 Dramski tekst IV
 Dramski tekst III
 Dramski tekst II
 Dramski tekst: Na Bosanski način- nastavak
 Dramski tekst I
 Priče- XII deo
 Priče- XI deo
 Priče-X deo
 Nastavak priče Hajdučki put
 Priče-IX deo
 Peiče-VIII deo
 Priče-VII deo
 Priče-VI deo
 Priče-V deo
 Priče-IV deo
 Priče-III deo
 Priče-II deo
 Priče-I deo
 Pesme-II deo
 Pesme-I deo
 Sa(n)jam knjige u Istri
 Javni poziv Ministarstva RH
 Natječaj za nagradu "Goran"
 Konkurs za poeziju "Velimir Rajić"
 Konkurs "NAJKRAĆE PRIČE 2007."
 Vulkan - Tatjana Debeljački
 Konkurs za zbirku priča autora iz BiH
 Natječaj za priče s bloga
 Poezija Tatjane Debeljački
 KRVNI PRITISAK I TANGA GAĆICE - Čedomir Ljubičić
 PRIBLIŽAVANJE DALJINE - Dejan Milojević
 SIMINOM ULICOM - Slobodan Simić
 Nova knjiga Ivana Lalovića
 Tečaj kreativnog pisanja u Puli
 Natječaj za priču o divovima
 Natječaj za kratku SF&F priču
 Konkurs za kratku priču iz domena fantastike
 Helen Van Rojen u Beogradu
 Konkurs Sveta knjiga "Tkalci reči"
 STAKLENA PALATA - Amitav Goš
 GOSPODAR MUVA - Vilijama Golding
 "Hijene", roman koji nikog neće ostaviti ravnodušnim
 Novi "Rječnik bosanskog jezika"
 TOP 20 ljubavnih priča
 Bes islamskog sveta zbog Ruždijeve titule "Ser"
 II Ogulinski festival bajke
 Sajam knjige na otvorenom u Sarajevu
 Orhanu Pamuku počasni doktorat
 VI konkurs za najkraću kratku priču
 Novi Pravopis hrvatskog jezika
 Konkurs za neobjavljeni prozni rukopis
 Četvrti "Vezeni most" i nagrada "Mali princ"
 Slovenački autori u Beogradu i Novom sadu od 7. do 11. maja
 Deca Hurinova - DŽ.R.R. Tolkin
 4. zagrebački Sajam knjiga
 Spojeno i odvojeno pisanje reči u srpskom jeziku
 Kada ih jednom ostaviš - više im se ne vraćaš
 Hologram - ni manje knjige, ni veće širine!
 Wei Hui - majstor pisanja i skandala
 FIZIKA ZVJEZDANIH STAZA lawrence m. krauss
 Michael Eric Dyson: "U potrazi za Tupac Shakurom"
Toggle Content Anketa
Koliko knjiga, u proseku, pročitate mesečno?
Trenutni rezultati :: Svi upitnici

Glasova: 1545
Komentara: 4
Toggle Content Baneri:

Borislav Pekić


Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Napiši novu temu   Odgovori na poruku   Odštampaj stranicu     Forum -> Savremeni roman
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
zmuj
Administrator
Administrator


Pridružio se: Mar 28, 2007
Poruke: 290
Lokacija: Beograd

PošaljiPoslato: Sre Nov 28, 2007 1:25 am    Naslov: Re: Borislav Pekić Odgovori sa citatom

Da ne oftopičimo više...
Evo nečega što sam zapisala nakon čitanja jedne Pekićeve knjige...

Borislav Pekić <SENTIMENTALNA POVEST BRITANSKOG CARSTVA>
BIGZ, Beograd, 1995. - III izdanje
351 str.
Pekić je rodjen 1930. u Podgorici. Studirao psihologiju u Beogradu, radio kao dramaturg i scenarista. Iza sebe ostavio veliki broj romana, novela, dramskih dela za pozorište, radio, televiziju. Uglavnom se drži istorijske tematike, ali je znao dobro da se uklopi i u žanrovski roman sa elementima trilera, ili naučnu fantastiku. Poslednjih 15-ak godina života proveo je u Velikoj Britaniji. Smrt ga je zatekla u Londonu 1992.
Evo šta je Radoslav Bratić napisao u recenziji:
<Knjigom *Sentimentalna povest...* Borislav Pekić je, pred smrt, okončao svoju impresivnu književnu gradjevinu. (...) Ova knjiga u kojoj prepoznajemo mnoge Šekspirove junake, povest je o *katastrofalno razjedinjenom i sebičnom svetu*. Pekić je napisao priručnik za starije a poučnik za mladje. (...) Pekić je bio i ostao Prometej svojih junaka. I sam se otisnuo u potragu za Zlatnim runom, a svoj pasoš majstor Pekić je predao istoriji. Videćemo hoće li carinici umeti da ga pročitaju.>
Pekić prati Ostrvljane od nastanka nečega što bi se moglo nazvati začetkom Britanije (još pre dolaska Rimljana na ostrvo) do kraja II svetskog rata. Knjiga je zapravo nastala iz predavanja o istoriji Engleske koja su emitovana na BBC radiju tokom 4 godine (1988-1991.).
Duhovit stil i britak jezik odlike su ove Pekićeve šetnje kroz istoriju. Prilike na Ostrvu on posmatra u odnosu na prilike u kontinentalnom delu Evrope. Često poredi dogadjaje, karakteristike i osobine naroda uzimajući za poredjenje srpski narod. Pekić ume da bude ciničan, ali uvek je to na duhovit i prihvatljiv (osim, verovatno, Britancima :-) način. Pekić ne pretenduje da bude istoričar u ovom slučaju - on se manje bavi datumima i brojkama, a više pričom o realnom životu stanovnika kroz vekove. Ako vas zanima istorija ispričana na nesvakidašnji način, ovu knjigu toplo preporučujem....
UPOZORENJE: preterala sam sa citatima - ovog puta zbilja svesno i s namerom. Dalje čitanje na sopstvenu odgovornost :-)
<Moć je danas onakva kakva je zemlja u kojoj se vrši. U despotiji je, osim u zatvoru, demokrat nemoguće biti. U demokratiji, osim u ludnici, teško despot.> (str. 71)
<Država je uvek tamo gde i kraljev nokšir. U njegovoj spavaonici, tačnije - ispod njegove postelje. Ne šalimo se. (...) Poslovična uspavanost engleske birokratije potiče možda i od njenog porekla u jednoj spavaćoj sobi, a misterioznost njenih odluka ima možda neke veze s diskretnošću obaveznom pri upotrebi noćnog suda.> (str. 91)
<A narod? Taj pije domaće pivo, postavljajući temelje savremenom severnjačkom alkoholizmu, i preživljava kako zna i ume.> (str. 94)
<Na šta su Englezi utrošili dva stoleća nisam pametan. Mi Srbi bar toliko znamo. Utrošili smo ih da svoju carevinu upropastimo. Oni ni to nisu uspeli, premda su u tom pravcu dosta činili. Sve im je išlo naruku.> (str. 109)
<Narod je ono *nad* čime se istorija obavlja, premda njeni tvorci vole reći da je narod ono *zbog* čega se obavlja. Sumnjam. Da je tako, nijedan ozbiljan narod ne bi imao nikakvu istoriju i bio bi srećniji nego i sa najvećom.> (str. 110)
<No, kako poredjenja ničemu ne služe, jer se sa svakom garniturom činjenica nešto drugo dokazuje ili osporava, i mi ćemo ih izbeći...> (str. 137)
<U toku je beznadežno stanje koje u šahu zovemo pat pozicijom. Partija se tada prekida. Istorija se, na žalost, prekinuti ne može.> (str. 141)
<A savest, naravno, ne smeta ako vam uvek daje za pravo.> (str. 143)
<Posvećenost, materica antiklerikalizma, udružuje se sa gradjanskim interesom, majkom pragmatizma, jer kralj je u Londonu, Bog u Rimu, kralj blizu, Bog daleko.> (str. 146)
(objašnjavajući brigu Ostrvljana za klimu, zbog slabih prinosa žetve) <(Engleska opsesija vremenom, dakle, nije novog datuma, niti isključivo potiče iz nedoumice hoće li se zbog kilave sezone neka kriket utakmica odložiti).> (str. 166)
<Već je i povećanje starih poreza nepopularna mera svake politike; uvodjenje novih dodaje porazan psihološki osećaj ugroženosti od države koja po istom načelu sutra može uvesti neke nove i tako sve naše aktivnosti podvrći oporezovanju.> (str. 169)
<To je istina koliko je istina da se kraljev sin radja da postane kralj. Hoće li postati, medjutim, ne zavisi samo od čina radjanja, već i od drugih okolnosti, što od svake neizbežnosti čini tek - puku mogućnost.> (str. 172)
<Situacija je sada drukčija. To je sada *Dugi parlament*, koga legitimisti zovu <fatalnim>, libertinci <matericom engleske revolucije>, a ja ovde - čistom istorijskom konfuzijom.> (str. 174)
<Jer što je neizbežno, ni pametno ni glupo nije. Tek je neizbežno. Ono što je uvek glupo, to je revolucija. Čak i kad na nju, kao engleska, tako malo liči.> (str. 176)
<Od svih inovacija novine su svakako najznačajnije. One su, razume se, nešto drukčije od naših, ne izlaze redovno, imaju svega nekoliko strana ali uspešno obavljaju današnju funkciju: zdušno nas krivo obaveštavaju i zavode.> (str. 176-177)
<Ma kako teški, medjunarodni ratovi bar pobedničkoj strani donose nekakvu nadoknadu. U gradjanskom, gde je isti narod i pobednik i pobedjen, prave nadoknade nema. Pobeda nad sopstvenim narodom uvek je Pirova. Svi su na gubitku. Poraženi ga oseća danas, pobednik će sutra.> (str. 178)
<Republika se učila zakonu kršeći ga.> (str. 187)
<Treba, najzad, reći da Englesku tog vremena ne meblira na nov način imaginacija koliko veliki londonski požar 1666. koji je oslobadja teškog i nezgrapnog nameštaja ere Tudora.> (str. 190)
<Onda je u <staroj, srećnoj Engleskoj> nastalo stanje ni življenja ni mrenja, kao i posvuda gde život ne prethodi idejama nego mora da ih pokorno sledi. (...) Život je na neki način postao otplaćivanje prvorodnog greha kao da na tom planu Hrist baš ništa nije učinio. Kao da će tek Englezi svet iskupiti.> (str. 191)
<Lukavost je apscisa njegovog duhovnog koordinatnog sistema, gde je, na žalost, i ordinata takodje lukavost. A ličnost se ne gradi na jednoj osobini, naročito ako je tako čitljiva.> (str. 199)
<Jer, svi su oni nosili sa sobom svoju snagu, puritanci snagu uverenja, razbojnici snagu iskustva, lovci na sreću snagu nade. A za većinu je put natrag bio presečen.> (str. 203)
"Ako u Engleskoj tražite suverenost, ne tražite je u suverenu, jer ona tamo nije; ako tražite klupu da se odmorite, ne tragajte za njom u parku, jer ona tamo jeste, ali je park mahom privatan i zaključan, pa kao i da nije; ako vam kažu da će sutra vreme biti lepo, ne očekujte sunce nego da ne bude mnogo kiše; ako vam nešto treba, ne nadajte se da ćete to dobiti na uobičajenom mestu, gde najčešće dobijate ono čemu se ne nadate. (...) Ukratko, u Evropi će se uvek znati šta je to revolucija, a šta to nije, Englezi nikad s tim neće biti načisto." (str. 206)
"Logički bizarno, a pravno sakato tumačenje - pragmatično, kako bi se to ovde reklo - zadržano je, ali potreba za dvomislima time nije iscrpena." (str. 212)
"Kralj je dosta slobodan u spoljnoj politici (pod uslovom da nije skupa), i sam bira ministre (pod uslovom da nisu otvoreni neprijatelji Parlamenta). Stvar je, medjutim, u tome što jeftine spoljne politike nema, pogotovu ako ona bezmalo uvek uključuje ratovanje, i nema ministra koji je prijateljski raspoložen prema Parlamentu, pa ma prethodno i vek u njemu proveo." (str. 214)
"Savršena demokratija, uostalom, ne postoji. Savršena demokratija je čak nepotrebna, pogubna za sebe samu. Učinivši politički život izlišnim i težnju nečem još savršenijem besmislenom, takva bi demokratija najzad razorila samu sebe." (str. 217)
< (...) pokušaj da oporezuje alkohol i duvan taksom koja će, jednom kad se uvede i ustali, sa svakim budžetom rasti i zajedno s kasnijim benzinom postati bezmalo jedini permanentan izvor finansiranja sve skuplje države, zasnovan na paradoksu da zajednica, zamišljena kao zaštitnik svojih pripadnika, ove mora trovati da bi preživela.> (str. 221)
<Glupost koja ustaje pre zore opasnija je od one koja se iz kreveta diže tek oko podne.> (str. 227)
<Nasilja industrijske revolucije, opisana od sociologa, objašnjena od ekonomista i oplakana od humanista, sadržana su...> (str. 234)
<Istoričari, razume se, za američki fijasko krive i nesrećnog Georgea III. I tu su tek delimično u pravu. Njemu jesu u američkom pitanju bili nepristupačni racionalni razlozi - a šta bi se drugo moglo očekivati od čoveka koji je odbijao da se rukuje sa svojim ministrima, a grlio se sa nepredstavljenim hrastovima po šumi...> (str. 243)
<Svakako nije nekom engleskom gospodinu lako bilo da čuje kako je grof taj i taj, što ga je pre par godina tako ljubazno ugostio u Parizu, obešen o ulični fenjer, pa mu se glava nataknuta na sankilotsko koplje prošetala bulevarom kojim ga je u kočijama izvezao izmasakrirani grof onaj i onaj, ili kako je gospodja ta i ta, kojoj se udvarao, <kinula u vreću> ispod giljotine.> (str. 251)
<Sem za vojne eksperte po strategiji i za narode po posledicama, sve su bitke iste. Dele se na dobijene i izgubljene, a sastoje od mrtvi8h i preživelih.> (str. 255)
<I premda se napredak prema budućoj demokratiji osećao za sada samo u tome što ste teže razlikovali gospodu od bankrota i časne ljude od propalica, on je bio nesumnjiv.> (str. 260)
<Princip je uvek isti. Počinje se sa nevinim istraživačkim vizitama koje nastoje da budu prijateljske, steknu poverenje meštana i izbegnu njihove lonce za kuvanje.> (str. 280-281)
<I time ćemo sa statistikama završiti. One nam, naravno, čak i da su tačne, a ne mogu biti, ništa ni o čemu ne kažu. Deluju ravnodušno kao nadgrobno kamenje na nekom zapuštenom istorijskom groblju.> (str. 291)
<U prošloj emisiji tvrdili smo da je Engleska u Drugi svetski rat ušla nespremna, kao, uostalom, i u većinu ratova pre njega. Nisam bio u pravu. Ne sasvim. U medjuvremenu sam doznao da je 13. aprila 1939. Ministarstvo zdravlja lokalnim vlastima uputilo 1.000.000 pogrebnih formulara, na osnovu kojih su magistrati počeli sakupljati mrtvačke sanduke, pravljene mahom od debelog kartona i papier mâchéa, jer je izračunato da bi samo za tri prva ratna meseca tradicionalna sahrana zahtevala oko 60.000.000 kvadratnih stopa dasaka, po ceni od milion funti. Englezi su se, dakle, ipak za rat spremali, premda je ovde izložen način ponešto ekscentričan.> (str. 319)
<Spasavajući, prema Churchillovim patetičnim rečima, 27. marta 1941., svoju dušu, izgubili smo zemlju. On nam je tu zemlju 1943. još jednom uzeo, uzimajući nam tada i dušu. Toliko nam je dugovao. Bog nije dao da nam sve to i vrati.> (str. 331)

_________________
--
zmuj
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika MSN messenger ICQ broj
Milly-D
Zaslužni član


Pridružio se: Sep 17, 2007
Poruke: 161
Lokacija: Beograd, van kruga dvojke...PA ŠTA?!

PošaljiPoslato: Sre Nov 28, 2007 8:05 am    Naslov: Re: Borislav Pekić Odgovori sa citatom

Što kaže moj profesor sa fakulteta "Zapamtite deco, svako doba u životu je najlepše"; kontam da su stoga sve godine najbolje, ako je čovek maštovit. Glavu gore!

A što se izreke tiče, ne bih sad da je citiram, uvrediću dame sa foruma, uključujući i tebe Smile

_________________
"Ili je lako, ili je nemoguće."

Salvador Dali
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
zmuj
Administrator
Administrator


Pridružio se: Mar 28, 2007
Poruke: 290
Lokacija: Beograd

PošaljiPoslato: Čet Nov 29, 2007 1:53 am    Naslov: Re: Borislav Pekić Odgovori sa citatom

Milly-D citat:
Što kaže moj profesor sa fakulteta "Zapamtite deco, svako doba u životu je najlepše"; kontam da su stoga sve godine najbolje, ako je čovek maštovit. Glavu gore!

A što se izreke tiče, ne bih sad da je citiram, uvrediću dame sa foruma, uključujući i tebe Smile

Glava je uvek gore, što se mene tiče Mr. Green
Nisam uvredljive prirode, čisto da znaš, ali imaću milosti prema članicama foruma... medjutim, radoznala sam Smile može objašnjenje na pp? ;)

_________________
--
zmuj
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika MSN messenger ICQ broj
Milly-D
Zaslužni član


Pridružio se: Sep 17, 2007
Poruke: 161
Lokacija: Beograd, van kruga dvojke...PA ŠTA?!

PošaljiPoslato: Čet Nov 29, 2007 5:24 am    Naslov: Re: Borislav Pekić Odgovori sa citatom

Ma, koje članice foruma, kad ovu temu čita samo nas troje...dakle, kad me vučeš za jezik: "NE MOŽEŠ POJEBATI SVE ŽENE OVOG SVETA, ALI VREDI POKUŠATI" (nepoznati autor :))

Mogao bih i da je stavim u potpis...

Uzgred, tek sad sam video onaj tvoj gornji dugački post, pa idem da ga pročitam Smile

_________________
"Ili je lako, ili je nemoguće."

Salvador Dali
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Cica
Urednik
Urednik


Pridružio se: Jul 20, 2007
Poruke: 375

PošaljiPoslato: Čet Nov 29, 2007 6:38 am    Naslov: Re: Borislav Pekić Odgovori sa citatom

Gornji dugački post je sjajan. Svaka čast na trudu. Pekića više nema (na žalost), a njegove rečenice se sjajno uklapaju u ovu svakidašnju... demokratiju.
Što se tiče izreke, originalna jeste, ali u svakom slučaju, kad je već nepoznatog autora, može se parafrazirati i od strane žena.
X X X
Ljudi koji pod, pod urgencijom novih saznanja, svoja mišljenja nisu kadri da menjaju, nemaju mnogo uslova i razloga ni da ih imaju.
*****
Istinski živ čovek ni u šta nije siguran, ni s čim nije gotov. Njemu je sve izvor brige i strepnje.
*****
Saznanje da je čovek magarac pomaže da to bude lakše.
*****
Čovek ne ostaje čovek zato što je odabrao da čini izvesne stvari, nego zato što je odabrao da ih čini na izvestan naročit način.
*****
Više volim vaspitane hipokrite, nego nevaspitane „istinoljupce“. Sa ovima se lakše živi.
*****
Sartr je rekao da čovek ne postaje pisac zato što je odabrao da kaže izvesne stvari, već što je odabrao da ih kaže na izvestan način. Čovek, takođe, ne ostaje čovek zato što je odabrao da čini izvešne stvari, nego što je odabrao da ih čini na izvestan naročit način …
*****
Svođenje, redukovanje čoveka na predvidljive veze između uzroka i posledica uvek je bila odlika kako tehnokratske inteligencije tako i racionalnog humanizma, i tu je ležala tragedija koju je Berđajev objašnjavao, a Dostojevski naslućivao, govoreći o svim onim ljudskim porecima u kojima se, za račun navodnog dobra, uništava ljudska sloboda.
*****
„Ekspert“ danas označava čoveka koji je u svim stvarima izvan svoje uže struke idiot, a u struci uzorna neznalica.
*****
Hoće li čovek biti svetac ili veštac, ili možda oboje, određuje život.
*****
Čovek koji nije upoznao veliki strah, nije kompletan čovek, kao i onaj koji nije otkrio veliku tugu ili veliku radost.
*****
Stvar nije u tome da postanemo nešto drugo, nego da otkrijemo –šta smo.
*****
Laž kojom nas racionalizam hrani jeste učenje da je taj čudesni čovek tu da pobedi, ukroti, savlada i najzad izmeni prirodu (u smislu životne sredine, i u smislu njihovih zakona), koja se, očito rđavo smišljena, najčešće javlja kao opstrukcija našem neizbežnom hodu per aspera ad astra.
*****
Laž kojom nas racionalizam hrani jeste učenje da je taj čudesni čovek tu da pobedi, ukroti, savlada i najzad izmeni prirodu (u smislu životne sredine, i u smislu njihovih zakona), koja se, očito rđavo smišljena, najčešće javlja kao opstrukcija našem neizbežnom hodu per aspera ad astra.
*****
U antropološki epos uvelo me je zanimanje za prirodu čoveka, za njegovu suštinu, a iznad svega osećanje da živim u tuđem, naopakom, pogrešnom svetu, civilizaciji koja ne saobraća s autentičnim duhom humaniteta, u istoriji koja izgleda kao ljudska ali ljudska nije, ne samo zbog svojih promašaja nego, pa i više, zbog svojih “uspeha”.

Ulovila me je zebnja, a tamo zadržala hipoteza da je napredak – kako je u našoj ekstremno materijalističkoj, mehaničkoj i automatizovanoj civilizaciji zamišljen u prosvećenim, pozitivističkim umovima, planiran od svih doktrina realne politike i oba, prividno protivrečna, a stvarno ontološki podudarna generalna socioekonomskog smera – put u neizbežnu degeneraciju osnovnih pretpostavki pravog ljudskog života.
*****
Čovek mora osetiti istoriju u sebi, da bi je stvarao izvan sebe.
*****
Samo strpljivim i umešnim ponavljanjem čovek se urezuje u vreme.
*****
U kojoj meri čovek odlučuje gde će obesiti svoj kaput ako ga na zidu dočekuje već zakucani ekser?
*****
Prvi čovek postao je sa prvom maskom koju je stavio na svoje lice, da dočara demone i umilostivi bogove. Ovu lošu naviku nije izgubio ni do danas. Ima političara koji prostu činjenicu pozorišnog porekla čoveka ne bi smeli da zaborave!
*****
Kad se rađa čovek ne zna šta dobija. Kad umre ne zna šta gubi. U oba slučaja pred njim je i iza njega - neizvesnost.
****8
Čovek bi sa podjednako strasti hteo da se pretopi u istovetnost, ali ako može i da sačuva sva svoja razlikovanja, do kojih mu je stalo. On bi voleo da ne strši tamo gde bi ga vetar mogao slomiti žestinom koja više ne bi bila podeljena, ali i da izbija iznad ravnice, tamo gde nije podeljena ni njegova svežina. Strah od nerazlikovanja.
*****
Veliki su govornici uvek imali nešto demonsko u svojoj prirodi, nešto što je umelo da se nevidljivim kandžama domogne ljudske strasti i da ih podigne na visinu rodoljublja.
*****
’Konzekutivno ja, eto sa čime se treba saživeti. ’Kontunuelno ja’, eto čega se treba odvići.
*****
Čovek bi zaista morao da bude uvek jednosmislen: da živi sa jednom ženom bez prestanka i sna (čak i u snu) i to uvek sa jednom istom ženom – jer se samo tako postiže svrha.

Kontinuirano prodiranje u svoju ljubavnu istinu – izvesno vreme, a onda više nikad; da se nahrani jednom yauvek, da sanja jednom zauvek, da čuje muziku jednom zauvek, da mrzi, strahuje, čezne, prezire, da bude ravnodušan jednom zauvek.

Trebalo bi zaista da postoji vreme za sve, kao što kaže Propovednik, ali da u tom vremenu ne budemo sposobni da se obmanjujemo izgovorima.
*****
Buđenje je neka vrsta rekreiranja. Stvaram svet iz ničega; jedan drugi uništavam. U polusnu, međutim, oba se sveta prožimaju, trajući na istom mestu kao senke mnogobrojnih predmeta, koji se u poruzi fizici, nekim čudom poklapaju. I što je najprimamljivije – ja postojim u svim tim svetovima, služeći se samo jednim telom.
*****
Regresija prema praoblicima nije i vraćanje suštini, jer suština nije u formi. Suština praoblika je u svim oblicima koje taj praoblik slede. Zato Boga treba i tražiti u čoveku – obliku iz praoblika.
*****
Nije uopšte važno gde čovek živi i kada živi, ako nastoji da se sa svojim životom, sa samim sobom što bolje upozna, da svoju svrhu, svoj smisao spozna, što pre i što dublje.
*****
Čovek nije ono što jeste, čovek je uvek ono što jeste umanjen za ono što je mogao biti.
*****
Izreka veli – čovek nikada ne može dva puta skočiti u istu vodu. Može, jer voda je uvek ista, samo je čovek drukčiji. Izreka bi trebalo da glasi – u istu vodu nikada ne može skočiti isti čovek dva puta.
*****
Ako zaboravite šta ste – vi postajete ništa, ako zaboravite ko ste – vi postajete svako.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
zmuj
Administrator
Administrator


Pridružio se: Mar 28, 2007
Poruke: 290
Lokacija: Beograd

PošaljiPoslato: Pet Nov 30, 2007 12:59 am    Naslov: Re: Borislav Pekić Odgovori sa citatom

Milly-D citat:
Ma, koje članice foruma, kad ovu temu čita samo nas troje...dakle, kad me vučeš za jezik: "NE MOŽEŠ POJEBATI SVE ŽENE OVOG SVETA, ALI VREDI POKUŠATI" (nepoznati autor :))

Mogao bih i da je stavim u potpis...

Uzgred, tek sad sam video onaj tvoj gornji dugački post, pa idem da ga pročitam Smile

Samo nas troje pričamo, a čita još neko... možda Smile
Mislim da ne vredi pokušati TAKO... tačnije, mislim da nisu sve vredne truda Smile i ne vidim ništa uvredljivo u izjavi nepoznatog autora Smile

A kad pročitaš... dodaj nešto... mada je gornji post dugačak zbog gospodina Pekića, ne zbog mene Smile

_________________
--
zmuj
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika MSN messenger ICQ broj
zmuj
Administrator
Administrator


Pridružio se: Mar 28, 2007
Poruke: 290
Lokacija: Beograd

PošaljiPoslato: Pet Nov 30, 2007 1:11 am    Naslov: Re: Borislav Pekić Odgovori sa citatom

Cica citat:
Pekića više nema (na žalost), a njegove rečenice se sjajno uklapaju u ovu svakidašnju... demokratiju.

To samo znači da je bio pametan. I dalekovid Smile

Cica citat:
„Ekspert“ danas označava čoveka koji je u svim stvarima izvan svoje uže struke idiot, a u struci uzorna neznalica.
*****
Čovek koji nije upoznao veliki strah, nije kompletan čovek, kao i onaj koji nije otkrio veliku tugu ili veliku radost.
*****
Stvar nije u tome da postanemo nešto drugo, nego da otkrijemo –šta smo.
*****
Prvi čovek postao je sa prvom maskom koju je stavio na svoje lice, da dočara demone i umilostivi bogove. Ovu lošu naviku nije izgubio ni do danas. Ima političara koji prostu činjenicu pozorišnog porekla čoveka ne bi smeli da zaborave!
*****
Kad se rađa čovek ne zna šta dobija. Kad umre ne zna šta gubi. U oba slučaja pred njim je i iza njega - neizvesnost.
*****
Veliki su govornici uvek imali nešto demonsko u svojoj prirodi, nešto što je umelo da se nevidljivim kandžama domogne ljudske strasti i da ih podigne na visinu rodoljublja.
*****
Nije uopšte važno gde čovek živi i kada živi, ako nastoji da se sa svojim životom, sa samim sobom što bolje upozna, da svoju svrhu, svoj smisao spozna, što pre i što dublje.
*****
Izreka veli – čovek nikada ne može dva puta skočiti u istu vodu. Može, jer voda je uvek ista, samo je čovek drukčiji. Izreka bi trebalo da glasi – u istu vodu nikada ne može skočiti isti čovek dva puta.

Dopada Smile

_________________
--
zmuj
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika MSN messenger ICQ broj
Milly-D
Zaslužni član


Pridružio se: Sep 17, 2007
Poruke: 161
Lokacija: Beograd, van kruga dvojke...PA ŠTA?!

PošaljiPoslato: Pet Nov 30, 2007 11:28 am    Naslov: Re: Borislav Pekić Odgovori sa citatom

Evo, da i ja dam skromni doprinos citiranju Pekica...Izvori su raznovrsni:

"Ništa ne sputava revoluciju tako sigurno, kao njen uspeh."

"Psihijatar zna sve, ali ne cini ništa. Hirurg ne zna ništa, ali cini sve. Dermatolog takode ne zna ništa, ali ne cini ništa. Jedino patolog sve zna - samo, jedan dan prekasno."

"Ja nikada ne opisujem život. Ja o njemu u književnim slikama razmišljam. Sukcesivni zakljucci takvih razmišljanja - moji su romani i moje drame."

"Nema nikakvog granicnog kamenja izmedu književnosti i mog života."

"Moja je književnost moj vrt. Ako se nekome u tom vrtu dopadne neki cvet, slobodno neka ga smatra svojim i uzbere, ne gazeci, po mogucnosti, leje. Ako mu se ništa ne dopada, neka ne preskace plot, vec neka produži, ne obaziruci se."

"Masa je primitivni organizam. Umesto želuca ona raspolaže vakuolama, a utiske prima kožom."

"Narodne želje su stvar vladine propagande. Kad narod ima suprotne težnje, to znaci da je zatajila reklama."

"Sloboda je predrasuda naroda, ali je narod predrasuda politicara."

"Tacno je da brod grade ljudi, ali je ne manje tacno da oni nemaju vlast nad vetrovima."

"Savremeni utilitarni režimi proširuju svoje zahteve. Nekada se od naroda tražila samo pokornost. Danas se zahteva od njega da bude zadovoljan. Pesimizam je antidržavno osecanje!"

"Demokratija je smatrala da je dovoljno staviti covecanstvo u skamije, pa da ljudi glasaju za kasapina koji se kandidovao za predsednika republike. Opšte pravo glasa i jednako obrazovanje za sve - te magicne formule parlamentarizma postale su danas isto tako neukusne i demodirane kao šlageri Moris Ševaljea."

"Taktika je najefikasnije sredstvo za tihu reviziju ciljeva. Taktika sama odreduje oblik ciljevima, katkad i njihovu sadržinu. Cilj je cesto samo nedonošce taktike."

"Filosof je onaj koji poseduje sistem. Politicar je onaj koji ga se ne drži. Negde na sredini stoji državnik."

"Nikad politika, ta jedina oblast u kojoj ima prilike da se ispolji naša sopstvena mera opšte racionalnosti, nije bila manje racionalna nego sada u dobu politickog racionalizma."

"Odnos izmedu vode i države je odnos izmedu Pigmaliona i Galateje; odnos stvaraoca prema delu: ljubomoran i nekriticki.
Medutim: voda bi u sebi trebalo da gleda Galateju - proizvod jedne više istine, koja uzima na sebe njegov istorijski lik.
Vrednost jednog vode je u istorijskoj istini koju izvršuje."Uzgred, na adresi borislavpekic.blogspot.com dostupan je blog koji ureduje Ljiljana Pekic, Borislavljeva udovica.

_________________
"Ili je lako, ili je nemoguće."

Salvador Dali
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Cica
Urednik
Urednik


Pridružio se: Jul 20, 2007
Poruke: 375

PošaljiPoslato: Sub Dec 01, 2007 2:20 am    Naslov: Re: Borislav Pekić Odgovori sa citatom

Pa ono što sam poslala i jeste odatle.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Milly-D
Zaslužni član


Pridružio se: Sep 17, 2007
Poruke: 161
Lokacija: Beograd, van kruga dvojke...PA ŠTA?!

PošaljiPoslato: Sub Dec 01, 2007 3:41 am    Naslov: Re: Borislav Pekić Odgovori sa citatom

Pa...eto Mr. Green

_________________
"Ili je lako, ili je nemoguće."

Salvador Dali
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Milly-D
Zaslužni član


Pridružio se: Sep 17, 2007
Poruke: 161
Lokacija: Beograd, van kruga dvojke...PA ŠTA?!

PošaljiPoslato: Ned Dec 02, 2007 6:33 am    Naslov: Re: Borislav Pekić Odgovori sa citatom

Inače, u jučerašnjem kulturnom dodatku "Politike" objavljen je tekst o Pekiću pod naslovom "Literarna ikona". Autor je Nebojša Bradić.

_________________
"Ili je lako, ili je nemoguće."

Salvador Dali
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Cica
Urednik
Urednik


Pridružio se: Jul 20, 2007
Poruke: 375

PošaljiPoslato: Ned Dec 02, 2007 10:02 am    Naslov: Re: Borislav Pekić Odgovori sa citatom

Литерарна икона
Борислав Пекић је био галантан, љубазан и имао је онај необични сјај у очима којим се ругао сопственом а и туђем мишљењу

Борислав Пекић
(Карикатура Божидара
Болета Милорадовића)
ПОРТРЕТ
Ја разумем зашто су писци најтежи људи за сарадњу у позоришту. Они стварају нешто ни из чега и стално их прогони та бела страница папира испред њих. Они су такође жртве свих лудих интерпретативних идеја које су гурнуте на њих, свих таштина и несигурности, а понекад и глупости, од стране глумаца, редитеља и сценографа... Борислав Пекић ни на који начин није био типичан драмски писац. Он није био ни параноичан нити арогантан. Пекић никада није имао одбрамбени став. Он је био галантан, љубазан и имао је онај необични сјај у очима којим се ругао сопственом а и туђем мишљењу. Он је педантно седео у гледалишту, веома добро разумевао глумце и увек је тачно знао шта хоће.
Пекићево лице је једна од литерарних икона прошлог века. Његове кошчате и изоштрене црте, јаке јагодице, брадица и бркови и очи прекривене диоптријама могу да створе предрасуде. И теме којима се бавио, стални диспут са историјом и политиком, судбина модерног човека препуштеног немилости историје и свемира, могу да одбију. Али, у животу, Пекић је био једна од најтоплијих, најдуховитијих личности које сам срео. И док је у својим идејама био резигниран а повремено и крајње нихилистичан, допуштао је да живот у свој својој пуноћи продре у његове рукописе.
Он је имао велики утицај на формирање мојих агностичких и друштвених ставова, посебно сам волео његов таленат да своје идеје учини живим на сцени. За разлику од Шоа, код кога личности чешће говоре оно што писац жели да оне кажу, Пекићеви ликови говоре управо оно што би сами желели да кажу. Шоови јунаци никада немају аутономију док би за јунаке драма Борислава Пекића могли да цитирамо оно што је Харолд Пинтер говорио за своје драме: „Драма је доброг здравља онда кад могу да поведем своје ликове у локални паб и поручим им пиће”. Мислим да би се и Борислав Пекић сагласио са овом идејом. Уосталом, у коментарима за „Генерале или сродство по оружју” он говори нешто веома слично: „Мањкавост драме идеја најчешће је у диспропорцији између особености идеје и безличности њеног носиоца”. У складу са коментаром на позорницу изводи бриљантне ликове као што су ђенерал Његовог краљевског величанства Ђорђије Његован, пуковник фон Блауринг, Мадмазел Меланија...

Пекићево промишљање театра остаје на маргинама драмских текстова као непретенциозно упутство редитељу, сценографу, костимографу, композитору и глумцима. Но, без пажљивог читања дидаскалија, коментара и есеја, ми не можемо да сасвим прецизно схватимо пекићевски велтаншаунг и његове намере које има са својим текстовима. Провоцирајући велики део нашег хумора, он нам и данас помаже да живимо реалистички и несентиментално и по томе се сврстава у настављаче Јована Стерије Поповића.


Небојша Брадић
[објављено: 01.12.2007.]
*************************************************************
Hvala ti puno za informaciju. A prilog je za našeg trećeg sabesednika.
Čitam trenutno ''Vreme čuda''. Inače sam sklona povezivanju raspoloženja i vremenskih uslova, pa mi ne ide baš najsjajnije.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Milly-D
Zaslužni član


Pridružio se: Sep 17, 2007
Poruke: 161
Lokacija: Beograd, van kruga dvojke...PA ŠTA?!

PošaljiPoslato: Ned Dec 02, 2007 3:13 pm    Naslov: Re: Borislav Pekić Odgovori sa citatom

'Aj pa javi kad završiš, da znamo da li i mi da čitamo...tj. ja, pošto ne znam da li je "treći sabesednik" možda već čitao... Smile

_________________
"Ili je lako, ili je nemoguće."

Salvador Dali
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
zmuj
Administrator
Administrator


Pridružio se: Mar 28, 2007
Poruke: 290
Lokacija: Beograd

PošaljiPoslato: Uto Dec 04, 2007 2:14 am    Naslov: Re: Borislav Pekić Odgovori sa citatom

Hvala za tekst, Cico!
Milly-D, pročitala sam davno Vreme čuda, negde u vreme kad se pojavio film, čini mi se... Grešim li ja ili je to prva Pekićeva knjiga?

_________________
--
zmuj
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika MSN messenger ICQ broj
Cica
Urednik
Urednik


Pridružio se: Jul 20, 2007
Poruke: 375

PošaljiPoslato: Uto Dec 04, 2007 3:20 am    Naslov: Re: Borislav Pekić Odgovori sa citatom

Jeste. To mu je prvi roman, napisan 1965. Tako bar piše u knjizi koju ja čitam. Kažem da si davno pročitala ovaj roman, ali možda se nečeg sećaš. Možeš li nam napisati nešto o tome, ali bez povezivanja sa filmom? Da nastavilm ili ne?!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku   Odštampaj stranicu     Forum -> Savremeni roman Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu: Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Strana 3 od 6


Skoči na:  
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu
Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu
Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu
Ne možeš glasati u ovom forumu
Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum
Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma

Toggle Content Gde Na More?
Smestaj na moru
Toggle Content Prijatelji sajta:


Toggle Content Konkurs Tkalci reči
Konkurs "Tkalci reči" - radovi

Pobednički radovi

Toggle Content MiniChat
ritusomani: Packers And Movers Hyderabad | Get Free Quotes | Compare and Save
06-Jan-2017 08:21:43
Ivanio8: Digitalneknjige.co m
10-Oct-2015 14:44:51
Ivanio8: Hey
10-Oct-2015 14:40:38
jurica.meshko: Jezivo je ovo,osetim na forumu da godine prolaze
12-May-2015 14:32:28
jurica.meshko: Retko
12-May-2015 14:28:41
Radee: ima li koga
07-Oct-2014 15:39:35
jurica.meshko: http://svetknjiga. com/Forums/viewtop ic/t=889.html
13-Sep-2013 19:47:47
jurica.meshko: U svom profilu imaš opciju - Last 10 forum topics
13-Sep-2013 19:47:34
novak: ljudi pozdrav, upravo sam postavio temu, tek sam se registrovao na sajt, kako da proverim da li je tema okacena pomoc!!!
02-Jul-2013 22:15:57
jurica.meshko: Smile
30-Jun-2013 19:59:46
Shout History
Only Registered Users can Shout
Create/Login
Toggle Content Novosti:
 Konkurs za mlade „Rukopisi 31“
 Sa(n)jam knjige u Istri
 Književnost na balkanski način
 Nova biblioteka Matice srpske
 "Trgni se! Poezija!"

[ Više u sekciji vesti ]
Toggle Content Svet Knjiga
Toggle Content Statistika
Imali smo
63663989
posećenih stranica od
March 21, 2007

Svet Zivotinja
Index pojmova
Svet Biljaka | Plants World | Svet Knjiga | Receptomania | Svet Zivotinja | Gde na more? | Sportski vodičInteractive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy
.: Style by Bili :: Original Theme (FiSubBrownsh Shadow) by Daz