:: Forumi › Dete sunca
-> Naši radovi

#1: Dete sunca Autor: Aleksandrajovanović PošaljiPoslato: Uto Nov 17, 2015 7:49 pm
    ----
Kratak uvod:
Alisija Pajper je sanjala čudan san, kako propada kroz crni ambis i završava na uglačanom podu hrama u drevnom Egiptu, 3000. godina pre nove ere. Tek tada saznaje da je njena sudbina zapisana u Knjizi Mrtvih koja je zakopana duboko ispod nogu statue Boga Horusa.
Njena sudbina je da spase mladog Princa Tutankamona koji nikada nije stigao da dobije priliku da postane vredan Kralj Egipta od njegove sopstvene smrti kako piše istorija.
Carstvo puno intriga i spletki,laži i prevare, hiljadu maski dobrote iza kojih se krije samo zlo. Sudbina Kraljevstva Sunca leži u rukama mlade, neiskusne devojke na kojoj se nalazi teret da spasi dečaka i njegovu vladavinu inače će zauvek potonuti progutana peskom i vremenom.
- Prolog -
Pesak koji je upadao u sandale bio je kao dodir najfinijeg Arubijskog platna, čisto osećanje bogastva. Bog Ra svojim rukama u obliku sunčevih zraka palio je kožu radnicima iz Теbе iznureni vrućinom koja je vladala trećeg dana u godini Meheret. Znojavi i iscrpljani, vukli su teške,gipsane pilare pšo mekom žutom pesku.

Ispod senke palmi i Persijske svile, mladi princ Tutankamon je sedeo u svojoj nosiljci sa činijom voća u krilu i posmatrao finalne radove hramova koji će napokon spojiti Gornje i Donje Kraljevstvo. Njegov izraz lica ostao je nepomičan kada se njegova nosiljka nagnula ulevo pod uticajem drugog gosta.

"Vidim, do kraja godine, Boginja Hator će biti zadovoljna utočištem koje smo sagradili u njenu čast!" Glas prinčeve majke, Тиe, nije sadržao ništa više osim čistog zadovoljstva.

"Hoće,nadam se,vodili smo računa da to bude bogat hram!" Princ nije bio otvoren za dalju diskusiju sa svojom majkom, sa ovom vrelinom koja je izluđivala i jedva dozvoljavala da se sedi i diše, on je nastavio da stavlja plodove voća u svoja osušena usta.

"Da li znaš da će Islamski poslanik doći na zabavu u popodnevnim satima?" Pitala je Kraljica Tia, princ je zadržao svoj prazan izraz.

"Da, znam! Reč je o komešanju na našim istočnim granicama,popričaću sa njim u svojim odajama malo pre proslave!"Princ je odgovorio .još uvek nije postao kralj, ali to ne znači da ne mora da uči zakone i da ih sprovodi. On je uspešno prezirao nepravdu koja je vladala među najvišim redovima ispod krila njegovog oca, Kralja Aja.

"Da li si razmišljao o izabiru supruge kao što sam predložila?"Kraljica Tia je pitala pažljivo, znala je da je to osetljiva tema za njenog sina, ali kao što je i predpostavila,njen sin je samo prevrnuo očima.

"Zašto izabrati jednu ženu,kada je tu harem sa mnogo njih da ti pruže zadovoljstvo?" On je neoprezno rekao, nastavio je da gleda u radove koji su se i dalje odvijali nedaleko od njih. Kraljica Tia se nelagodno promeškoljila na svom plišanom jastučetu, znala je da će se ovo pitanje završiti nekom prinčevom opaskom.

"Znam,ali drago moje sunce,treba ti žena kao tvoja desna ruka i podrška u svemu kao što sam ja tvom ocu!"Ovaj poslednji odgovor bio je znak da se prekinula bilo koja dalja diskusija, princ takođe nije planirao da diskutuju bilo šta više. Poštovao je i voleo ovu ženu koja mu je podarila život. Bila je brižna i jako pametna žena, dobra supruga njegovom ocu i snalažljiva vladarica. Ali Princ Tutankamon je osećao njen sve veći pritisak sa njene strane da nađe sebi ženu,ali on je to sada trenutno odbijao da prihvati.

****

Soba je bila visoka i potpuno urađena crvenim granitom. Plafon je bio izrađen gipsom u obliku sedla koji je pomagao da se nosi težina. Veliki krevet u sredini bio je prekriven najfinijim platnom iz Siberije,izvezenim crnim i ružičastim cvetovima. Zidovi su bili ukrašeni slikama koje su predstavljale Bogove i Boginje Egipta kako sede na zlatnim prestolima u svojim hramovima. Pesme posvećene njima bile su svuda na zidovima ispisane čitkim hirejoglifima.

Dosta sunčeve svetlosti je dolazilo kroz prozore i to je sobi davalo dodatnu magiju.

Vrata od čvrstog drveta ukrašena zlatnim linijama su se otvorila i krоz njih prođe Kraljica Tia,njene sandale od trske i konoplje sa drvenim đonom odzvanjale su zidovima.Sveštenik,obučen u finu belu odoru,i rukama skupljenih u piramidu ušao je za njom.

"Gde je ona?" Bilo je jasno da je Kraljica Tia vidno iznervirana i ne naspavana. Sveštenik je kleknuo pored nje sa rukama skupljenim ispod špicaste brade. Njegova obrijana glava blistala je na suncu kao mirna površina vode.

"Devojka je nastavila da se pojavljuje u mojim snovima, vladarice moja. Ona je blizu,veoma blizu nas!" Sveštenik je požurio da objasni, Kraljica Tia uzdahnu i podiže ruku, njen dlan na dole okrenut ka glavi sveštenika. Ona je sporim pokretima ruke prešla prvo levo pa desno kao da mazi ljubimca, samo što uopšte nije dodirivala njegovu kožu.

"Nadam se da je to istina, i da ova devojka može da mi pomogne da spasim sina. On mora da bude budući kralj!"-> Naši radovi

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1