:: Forumi › PRED BUĐENJE Milisav Popović
-> Popularna beletristika i blockbusteri

#1: PRED BUĐENJE Milisav Popović Autor: Nevenakidy PošaljiPoslato: Uto Feb 14, 2012 6:00 pm
    ----
Dobar dan još jednom Pozz
Pokušavam već nekoliko puta da postavim temu, ali mi nešto ne ide
U svakom slučaju nadam se da će sada uspjeti. Prvi mi je put da sam na Forumu kao član............. još učim. Embarassed

Čitam "Pred buđenje" Milisava Popovića. Sjajna, ali sjajna knjiga!
Meni lično bolja od "Zaboravljene gore". I lično mi je drago što je autor odstupio od "Lagune".
Premijera je bila na poslednjem beogradskom sajmu, ali je vrlo (vrlo) teško naći u beogradskim knjižarama od tada.
Da li je ko pročitao i koja vam se priča najviše dopada?
Nadam se da ne kršim neka prava ako postavim naslovnicu knjige Embarassed
((( preuzeto sa Wiki))))


Poslednji put izmenio Nevenakidy dana Uto Feb 14, 2012 6:09 pm, izmenio ukupno 3 puta

#2: Re: PRED BUĐENJE Milisav Popović Autor: Nevenakidy PošaljiPoslato: Uto Feb 14, 2012 6:01 pm
    ----
Inače bavim se korekcijom rukopisa i njihovim putem do izdavača. Iskreno, mnogo toga što se u poslednje vrijeme piše ne liči na dobru literaturu.

#3: Re: PRED BUĐENJE Milisav Popović Autor: Nevenakidy PošaljiPoslato: Uto Feb 14, 2012 6:03 pm
    ----
Zato mi je i ova knjiga privukla pažnju. I mislim da će uspjeti da malo razgrne maglu sa Balkana....... sve su priče nekako motivišuće, divne, tople, duhovite, meke..... ja stvarno ne znam kada me poslednji put neko domaće štivo toliko oduševilo kao ovo.
Ovdje ću dodati neke Milisavove kolumne, čisto da se vidi na kom "leru" je sada vrtoglavac Mislim da je sada mnogo bliži Pretisu nego Tolkinu.
Sorry ako sam uvrijedila one koji ga doživljavaju i dalje kao "balkanskog Tolkina".... nećete se razočarati ni ovom knjigom.

www.laguna.rs/b179_blo...aguna.html

#4: Re: PRED BUĐENJE Milisav Popović Autor: Nevenakidy PošaljiPoslato: Uto Feb 14, 2012 6:18 pm
    ----
U Podgorici nema čitalačkih klubova, ali je jedan formiran pri Gradskoj knjižari..... Tematski je započeo sa Žarkom Lauševićem, ali se nastavilo sa Milisavom Popovićem...........
Ovu priču je interpretirala mlada Jelica Kalezić, student svjetske književnosti u Beogradu
www.laguna.rs/b208_blo...aguna.html

#5: Re: PRED BUĐENJE Milisav Popović Autor: Nevenakidy PošaljiPoslato: Sre Mar 21, 2012 6:53 pm
    ----
Evo i Intervjua koji je objavljen u Australiji, ali je podgorički list DAN dobio ekskluzivno pravo da ga prenese. comedian Tamo su ga naslovili "OD TOLKINA DO ISKRONOSCA" zgodno zar ne Aplause Aplause
Odličan tekst, uživale smo vrtoglavac vrtoglavac vrtoglavac Aplause

PISAC MILISAV POPOVIĆ - OD TOLKINA DO ISKRONOSCA
Osluškujem tihe riječi nepozvanih ■

Nova knjiga „Pred buđenje” Milisava Popovića, u izdanju IK „Gligorije Dijak” iz Podgorice postaje svojevrsni književni fenomen. Tri priče: „Šaka brašna”, „Opstanak” i „Klica” su ušle u uži krug za britansku novelističku nagradu „Leading the way” (Man booker-a), što je prvi put u istoriji da neko iz Crne Gore bude nominovan. Istovremeno, Dara Nenadović-Rmuš, lingvista i „čuvar riječi” napisala je za Popovićevo djelo: „Odložite olovke. Knjiga od mudrosti i ljepote je pred nama.”

Kako doživljava ovu i sve druge pohvale pisac koji je i kolumnista „Dana” otkriva u razgovoru koji je sa njim vodila novinarka Lidija Rešević, iz Australije, a izvode iz intervju ekskluzivno prenosimo našim čitaocima....
Prešli ste kratak put od balkanskog Tolkina do Iskronosca. Sa lakoćom ste dokazali kredibilitet u vezivanju žanrova... i napravili svoj. Hoće li Crna Gora, tačnije njeni književni krugovi umjeti da odnjeguju i predstave „Pred buđenje” naraštajima?


- Ovo će možda zvučati neobično i možda pomalo neodgovorno prema „udrugama”... ali nijedan dosadašnji odjek nije učinjen zahvaljujući formalnim skupinama, bilo kakvim udruženjima ili gildama koje nose „pravo da odlučuju šta treba čitati”. Kao i prvog puta, kada sam sa tremom predao rukopis „Zaboravljene gore” štampariji, tako i sada sa nešto „staža” u pisanju sva slava zavisi od čitaoca – i njegove želje da prenese priču dalje. Ne osvrćem se šta „pozvani” imaju da kažu, ali zato naćuljen osluškujem tihe riječi „nepozvanih”. Sebi sam odavno priznao da želim da zavisim od volje svakodnevnog čovjeka... i u tome leži sva snaga... ili propast.

Veliki je izazov pričati o knjizi koja nosi snagu i mekost kao rijetko koja, a opet ne dozvoljava da se opiše novinarskim frazama. Zato na Internetu iz dana u dan se pojavljuju novi napisi u slavu djela. Da li ste svjesni „tihe revolucije”?

- Ne znam da li se baš radi o „revoluciji”... više o nekom zdravom interesovanju publike koja, na moje zadovoljstvo, doživljava napisano onako kako svaki pisac želi. Svakodnevno stižu mejlovi – neki su duhoviti, neki dirljivi... ima i onih koji me zasjeku svojom dobrotom. Sve njih karakteriše jedna sličnost – različite priče iz knjige su ih dotakle.

„Pred buđenje” je među 20 najtraženijih naslova na Zapadnom Balkanu... kako to da se do knjige više ne može doći u Beogradu i Zagrebu?

- Iskreno, manji dio tiraža je rasut po „okolini”... Sa namjerom je izdavačka kuća „Gligorije Dijak” najveći dio prvog izdanja ostavila za Crnu Goru, da se ne bi desilo kao prošli put da čitaoci iz mog Nikšića, Podgorice ili Cetinja do „Zaboravljene gore” dolaze naručivanjem preko knjižara u regionu. Domaći teren je tako ujedno bio i probni.
Međutim, ubrzo će se stvari popraviti i knjiga će opet biti dostupna u svim prodajnim mjestima u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj.
Najveći broj nagrada za književni i esejistički rad dobili ste u inostranstvu.

Kako je moguće da domaće nagrade kaskaju za, na primjer velikim priznanjem Američke asocijacije za komparativnu književnost o najuticajnijem novelisti?

- Uvijek se stvari mogu posmatrati sa repa... Istina je da sam imao sreću da većina dosadašnjih nagrada nosi pečat nekog drugog jezika ili strane institucije. Ali, zar nije san svakom stvaraocu da bude prepoznat i priznat van granica svog atara. Tek što se knjiga pojavila, a već se priče prevode... Takođe, 2010. sam od predsjednika države dobio priznanje za najboljeg autora - tako da ne mogu reći da nema „medalja” i sa ove strane... O svemu ostalom, ne bih da izvlačim nikakav sud ili da zvuči da mi je isključiva namjera da stvaram radi „vaza” na polici.... nagrade prijaju, i dobrodošle su. Ali ništa, ponavljam ništa, ne može da sija kao pismo od neznanca, kratka poruka ili skoro neuhvaljiv znak da ste nekom, prostom besjedom, jedan oštri kamen sklonili sa druma... ili olakšali ceger skrojen od briga, makar za gram.

Sa Beogradskog sajma su stigle poruke da je Balkan konačno dobio perjanicu u „divovskim mudrostima napisanim dječjom lakoćom”. Da li ste svjesni bezvremenosti koju ste joj udahnuli?


- Slušajući vaša pitanja, konstantno se preispitujem da li pružam adekvatno kvalitetne odgovore... Volio bih da „Pred buđenje” ponese iskru budnosti duboko u godine koje čuče na kraju kalendara. Ali, sve je ipak u rukama onih koji otvore knjigu... u njihovim očima... samo se nadam da neće zažmuriti.
Priče su raznolike – povremeno mistične, ponekad zajedljive, nerijetko utješne... ali uvijek bliske običnom čeljadetu. Danas je teško izdvojiti novac za bilo šta drugo, a da nije u pitanju hrana i očuvanje egzistencije. Zato svako onaj koji bude kupio knjigu utoliće jednu drugačiju vrstu gladi... onu koja nastaje iz bijesa (sveprisutnu), kada su očnjaci željni da se zariju u nečije meso. Zbog toga mi je posebno drago kada čujem da „Pred buđenje” umelemi kod čovjeka resku sjetu i istopi onaj teški talog zazora prema svijetu. Pa neka je makar i na tren... zamislite koliko je to trenutaka sveukupno.

I na samom kraju „Pred buđenje” je počelo da budi novo proljeće u književnom stvaralaštvu regiona. Kako je krenula priča da ste „Iskronosac”?

- Nisam siguran... a i sam naziv je toliko blistav da se ne usuđujem da ga nakačim o rever. Hvala dobrim ljudima na počasti... I dalje me dvije stvari mogu natjerati da zaćutim: kada se rasrdim ili zastidim. Ne, niste me rasrdili... ali nešto ne bih dalje.

Priredila: R.K.

Kolumne u „Danu”

Studenti su Vaša predavanja napuštali puni utisaka... Već određeno vrijeme ste na čelu Narodne biblioteke „Radosav Ljumović” u Podgorici. Da li se može očekivati da se uskoro više posvetite edukaciji mladih?
- I kad nisam u neposrednoj komunikaciji sa studentima, postoji način da se „predavanje” održi... uz pomoć kolumni, mnogo toga iz svijeta psihopatologije (profilisanja) biva poput gradiva dostupno onima koji žele nešto novo da nauče. Naravno, trudim se da tekstovi budu široko upotrebljivi - tako da odjeka ima i kod čitalaca koji ne bi baš da se vrate u klupe.

E, sad si porastao


- U poslednje vrijeme dešava se mnogo toga što odvlači pažnju od nove knjige... Ovo je ujedno i prvi intervju na koji posvećeno odgovaram... Silom prilika nisam bio u mogućnosti da sakupim sve voće što drugi bacaju na tlo... lijepo je kada vidim da ništa od toga nije istrulilo. Ali, poput „Zaboravljene gore”, i „Pred buđenje” pronalazi prečicu do ljudi raznih boja duše. Raduje me što se sada jasno vidi da nema generacijskog zazora od djela, što i omladina, skoro jednako kao oni nešto stariji, uživaju u pričama koje nose drugačije tonove... Nekako smo „spetljali” profilisanje sa epskim, psihologiju sa inatom, umili sekvence kapima tradicije, umočili u sos zanimljive nauke i ulijepili među korice. Sve to bi trebalo (nadam se) da miriše na topli dom - ma kud da ste krenuli, i gdje god da ste se našli. Takođe, čujem varnice koje pucketaju sa dalekih ognjišta... i pročitao sam komentar drage profesorice Dare Nenadović-Rmuš. Saznati tako što o svom radu, jednako je prvoj velikoj pohvali koju vam daruju roditelji dok ste još mali: „E, sad si porastao.”


Poslednji izmenio Nevenakidy dana Pet Apr 13, 2012 10:42 am, izmenjeno ukupno 1 puta

#6: Re: PRED BUĐENJE Milisav Popović Autor: Nevenakidy PošaljiPoslato: Pet Apr 13, 2012 10:37 am
    ----
Jos sam nesto nasla, bravo ja :DDD

Izasao intervju u cuvenom americkom casopisu KOBSON...... ali ja mogu samo dapostavim srpsku verziju ovdje..... uzetu sa sajta Montenegro-Kanada

www.montenegro-canada....164306.htm
Dance

#7: Re: PRED BUĐENJE Milisav Popović Autor: Nevenakidy PošaljiPoslato: Pet Apr 13, 2012 10:39 am
    ----
Ili koga mrzi da se udaljava sa foruma evo i punog teksta............

Biti razumljiv, čitljiv i potreban
Intervju sa Milisavom Popovićem
Novinari: Ankica Domazet
Andro Čont


Vi ste od onih rijetkih koji su u stvaralaštvu i poslu uspjeli da dođu do vrha isključivo svojim radom i da budete prepoznati i cijenjeni u svijetu. Kako je to uopšte moguće iz Crne Gore?

Pitanje od milion živaca… i iste količine eura. Žali Bože da je tako u zemlji koja svake godine sve manje ljudi ima… Kad bih Vam kazao da i dalje vjerujem u koncept “da se upornost i trud isplate” slagao bih sebe, jer su ovdje svakakva prokletstva moguća, ali da se raspodjela sreće i lovorika podijeli po zasluzi – e, to će uvijek biti anatemisano. Ne fale nama ljudi da nešto vide... imamo mi grla... samo nam fali čovjek da viđeno pozlati.
Zašto sam uspio da “napišem” i da bude “čitano”?,... valjda su neke jače sile umiješale prste i izvukle primjer - da pokažu kako su čuda moguća.


Uživate status „iskronosnog“ pisca na prostorima bivše Jugoslavije. Da li vi sebe tako vidite i šta zapravo za vas znači pojam „Iskronosac“?

Nadam se da ćete mi vjerovati, ali kovanica potiče iz nekih epsko-fantazijskih novela koje sam naškrabao davno. Stigle su nekako do ruku i pažnje mnogih, i tako se “Iskronosac” odomaćio u skoro pa kolokvijalnom govoru... Neki pametnjaković (kome se iz srca zahvaljujem) nakačio taj pojam mom imenu, i kad se “Pred buđenje” pojavilo... tako je i ono buknulo.


Za vašu novu knjigu "Pred buđenje" kažu da je prekratka u opusu, ali dovoljno dugačka u književnom prodoru. Koji je glavni sastojak u mješavini žanrova?

Čujem da "Pred buđenje" predstavljaju kao mješavinu žanrova... i da budem iskren, pomalo me buni konstatacija. U suštini, pisao sam usklađen sa željom i mislima.... i pratio stav "budi razumljiv, čitljiv i potreban". Nešto ne vjerujem da sam baš lomio žanrove i lijepio ih o krzave ivice. I ne bih volio da ikome tako izgleda... Slažem se da su priče raznovrsne - kao i svaki minut koji otkuca u satu, ali time se samo poštuje ono vrijeme potrebno za smijeh, suze i pametovanje. Svemu tome sam dao prostora u djelu. Čak postoji odjeljak i za pauzu... kada očima možete dati slobodu da odmori um preko nekih rečenica.
U nečemu ste u pravu, zbilja postoji začin koji je posut po svim stranicama knjige - profilisanje (ili nježnije rečeno "duhozborenje") je esencum svega. Čitajući nesvjesno ćete prisvajati postulate ove vještine i samostalno podići kondiciju sopstvenog emotivnog skeleta.Dok druge izigraju olovke, a napisano nikad ne iskaže potrebnu snagu, Vi se igrate olovkama i svaki put tvorite snažne zapise. Zašto se onda svi ostali predstavljau kao pisci, a vi skromno kažete da ste autor?

Znate... postoje oni koji su stvaralaštvo shvatili kao posao, obavezu. Kod takvih se nerijetko dešava da alat zagospodari nad talentom. Neposredno po nastanku te devijacije, pojavi se i zarđala ograda od sujete koja nameće ponašanje gdje stvaralac (pisac, režiser, muzičar) duboko vjeruje u valjanost i neponovljivost svega što je stvorio... a ujedno zahtijeva bespogovornu poniznost i slavu sa druge strane. Osjećaj "oboženosti" krasi većinu "običnih". Takođe, nije skromnost to što mi siječe jezik da se predstavim kao "pisac", već okov od straha da ne počnem da podsjećam na prvopomenute iz vašeg pitanja. I da mi čitaoci nikad ne postanu "druga strana".


"Pred buđenje" nije samo skup nasumično odabranih kolumni. O kakvom tehničkom postupku se tačnije radi?

U pravu ste. Jesmo odabrali najčitanije kolumne, ali sam sve tesktove morao upodobiti književnoj formi... i preurediti taman toliko da zadrže raniji miris, ali da ukus bude znatno poboljšan. Otkad sam započeo nedeljno obraćanje kroz dnevni list, govorili su da pišem neobične kolumne – e, ta neobičnost se ogledala i u zametku koji je od svake omogućavao da se preobrazi u nešto više.
Oni koji su voljeli fantazijsku notu, biće zadovoljni... oni koji nisu željeli fantazijsko, već lirsko – udovoljeno im je... a onda su tu i oni najdžingraziviji, što žele da se sve protumači i obrazloži – i za njih mogu reći da će imati o čemu da džangrizaju. Ukratko “Pred buđenje” je privuklo sve generacije... što me posebno raduje.


Pa i dobili smo djelo koje preobražava. Čitanost i reakcije su izuzetne. Javnost i kritika su ovog puta usaglašeni u ocjeni. Da li ćete sukoro krenuti u pormociju djela?

Raditi promocije u Crnoj Gori predstavlja veliko zadovoljstvo kada "nastajete"... Neki su željni da čuju, drugi da vide, treći da pitaju. Međutim, kada vas upoznaju i smjeste negdje u svojim policama duše, nekako je najpametnije ne trčati po salama i držati predavanja... valja pustiti knjizi da sama pozove čovjeka. To je neka ovdašnja specifičnost, i ja je iskreno uvažavam. Ali, pošto polako stižu pozivi za predstavljanje knjige u inostranstvu... biće prilike i da se družimo i razgovaramo. Njima je priča o pričama sigurno nova. Ovdje bi samo mogli da napravimo suvišnost u rečenom.


Pomenuli ste inostranstvo. Vaša knjiga je ubjedljivo najčitanija u dijaspori. Kako prihvatate tu činjenicu?

S oduševljenjem. Godi zainteresovanost našeg naroda koji je imao upornosti da uopšte sazna da je "Pred buđenje" objavljeno... jer nije bilo reklame, osim kratke informacije da će knjiga imati premijeru na Beogradskom sajmu. S druge strane, moram uvažiti činjenicu da je i njihova kupovna moć bolja od "domovinske"... tako da im nije bilo posebno teško da i naruče djelo iz Podgorice. Nažalost, kod nas je kriza pojela i mrvice sa stola, tako da se nerijetko lecnem kada saznam da i u Crnoj Gori odlično prolazi... jer ne spada u baš jevtina izdanja. Ipak, izdavačka kuća "Gligorije Dijak" se potrudila da i sa materijalno-vizuelne strane napravi bogato opremljen proizvod. Otud i trošak.


Čitajući priče "Zapisi", "Opstanak", "Februar" i "Tihe vreće" čovjeku se nameću divne slike ambijenta. Da li ste razmišljali u smjeru da država iskoristi vašu književnu građu u promociji skrivenih blaga Crne Gore?

Vidio je svijet kakvu ljepotu nose vrhovi naših planina, boju krša i bistrookost kanjona i mora. Ja samo bolje i više volim riznice u podnožju brda, staze ispod planina i topla mjesta dolova. Drago mi je što su i drugima bila mila dok su iščitavali "Pred buđenje" - iako ambijentalni momenti predstavljau samo dio scenografije u nekim pričama. Ali zbilja neću nikog da vučem za rukav kako bih bio od još veće pomoći... na zvaničnicima je da utvrde berićetnost koncepta i upute poziv. Ja sam samo spreman i voljan... ako ikada do toga dođe.


Važite za čovjeka koji ima značajan uticaj na javnost. Kako postižete da mijenjate svijest građana, a opet ostanete izlovani?

To je, da oprostite, šantava priča. Naravno da mi godi, ako javnost prihvata i doživljava istinito ono što meni predstavlja osu, bolje reći konstantu etičko-umnog kretanja. Ali to da sam "izolovan" nije nikakva stvar voljne strategije... već, nadam se, normalan stav iz kodeksa ponašanja znanog kao "znati gdje ti je mjesto". Nisam glumac, pjevač ili silikonska pinap voditeljka (još), pa da iko ima potrebu da pretura po mojim danima u sedmici. Prosto ovo što činim ne nosi takav koncept... niti poruku. Sve što iskreno i iz srca mogu da pružim, nalazi se u onome što pišem. Onima koji žele nešto više... sačekajte dok ne počnem da radim u striptiz baru (što neće skoro).


Odakle crpite snagu i motivaciju za sve što obavljate?

Jeste li znali da se umor i tegobe od fizičkog rada najbolje liječe iznenadnom srećom? E znajte da iscrpljenost kod mene najbolje iscrpe vrele oči onog koji je nešto moje pročitao... Ne posjedujem bolji i svježiji izvor motivacije od fontane u kojoj iskre kapi skrojene od riječi, pogleda i želje... sve to spava u mom narodu.

#8: Re: PRED BUĐENJE Milisav Popović Autor: Nevenakidy PošaljiPoslato: Sre Maj 02, 2012 6:40 pm
    ----
Vec sam vidjela da se knjiga sve bolje kotira i u medijima Jump2 Jump2
Od Lausevica, Alimpicke i Dedicke....... a tek posebo Radusinovicke se nacija vise nije mogla otresti Bye Bye

Ovo je jedan od intervjua

www.youtube.com/watch?...el&list=UL

Za Sanju koja me pita sta je sa intervjuom sa B92 curtesey ej, pa ne znam curtesey curtesey

#9: Re: PRED BUĐENJE Milisav Popović Autor: Nevenakidy PošaljiPoslato: Sre Jun 13, 2012 3:38 pm
    ----
Juhuuu!!! Vise od 4000 pregleda moje teme!!! Jump2 Jump2 Jump2 Jump2
Sretna sretna!!!! Ljubac Ljubac Ljubac Ljubac Ljubac Ljubac

Imam novih informacija

#10: Re: PRED BUĐENJE Milisav Popović Autor: Nevenakidy PošaljiPoslato: Sre Jun 13, 2012 3:41 pm
    ----
Ovo je link do vijesti koje koje potvrdjuju da je Popoviceva nova knjiga postala tiha pometnja. I treba!! Koliko glupih djela mozete samo da pronadjete ovih dana majko mila

www.youtube.com/watch?v=cSgxiQ8u9DI

#11: Re: PRED BUĐENJE Milisav Popović Autor: Nevenakidy PošaljiPoslato: Sre Jun 13, 2012 3:45 pm
    ----
A ovo je link do dnevnih novina koje su najavile dopunjeno izdanje Pred budjenje... zao bi mi bilo da se uradi komercijalno isplativija varijanta, jer ovaj povez je sjajan!

www.vijesti.me/kultura...anak-74925

#12: Re: PRED BUĐENJE Milisav Popović Autor: Nevenakidy PošaljiPoslato: Ned Avg 12, 2012 7:26 pm
    ----
Laughing Laughing Laughing
Hey hey! Preko 7000 pregleda moje teme!! Jump2 Ljubac Jump2

Nisam bila na Popovicevoj promociji u Hereceg Novom pa vam nemam utisak iz prve ruke curtesey ali sudeci po ovacijama iz usta prof Ratka Bozovica izgleda da je Pred budjenje pun pogodak. Bila je to prva zvanicna promocija i druzenje sa autorom, ali sam zato stigla na drugu promociju i sita se isplakala na Barskom ljetopisu, ubjedljivo ALI ubjedljivo najposjecenije vece. MONTENA mi nije dopustila da preuzmem njihov prilog faint , ali zato ovi iz novina BLIC i DAN imaju divan tekst.

HRONIKA JUBILARNOG BARSKOG LJETOPISA: OSVRT NA KNJIŽEVNO VEČE MILISAVA POPOVIĆA, KOLUMNISTE „DANA”

Nahranio duše pred buđenje

Posjetioci i organizatori 25. jubilarnog festivala Barski ljetopis uživaju u bogatoj ponudi raznovrsnih, pažljivo kreiranih programa. Jedno književno veče, ipak je izazvalo veću pažnju i ostavilo dublji, cjelovitiji doživljaj.
Bio je to istinski zalogaj za duše onih koji vole riječ i misao mladog književnika Milisava Popovića. On je u Baru, u društvu Sonje Živaljević, direktora i vlasnika izdavačke kuće „Gligorije Dijak”, predstavio najnovije djelo „Pred buđenje”, priređenih kolumni objavljenih u „Danu”.
Selektor književnog programa Barskog ljetopisa Mila Čordašević, je zaključila da je Popović pravo osvježenje na crnogorskoj književnoj sceni i da je riječ o mladom književniku pred kojim je velika budućnost.
- Popovića kao književnika doslovce možemo nazvati književnim fenomenom. Do sada je objavio knjige „Zaboravljena gora” i „Mitska bića Crne Gore”, kao prve knjige epske fantastike kod nas, i knjigu „Pred buđenje” koja predstavlja zbirku od 40-ak priča, prerađene kolumne „Zalogaj za dušu”, iz dnevnih novina „Dan”, koja je jedna od najčitanijih kolumni ne samo u Crnoj Gori, već na Balkanu. On plijeni pažnjom, moram reći nažalost, inostrane književne javnosti i književne kritike, pa tek onda crnogorske. Pored silnih nagrada koje je dobio za „Zaboravljenu goru”, njegova knjiga „Pred buđenje” se već dugo vremena nalazi na spisku 20 najtraženijih naslova na Zapadnom Balkanu. To je podatak vrijedan divljenja. Njegove tri prerađene kolumne ušle su u uži izbor za britansku novelističku nagradu, i najvjerovatnije će biti objavljene na jesen. Za razliku od većine pisaca, on izaziva pažnju i po tome što mnogi kažu kako su njegove knjige satkane od mudrosti i ljepote. Zaista je veliki broj poštovalaca njegove literature, o čemu svjedoči podatak da je na samoj promociji prodat priličan broj knjiga - kaže Čordaševićeva.
Ona dodaje da je zanimljivo da za raliku od većine pisaca ne samo Crne Gore već i šire, Popović ne pripada nijednom udruženju i radi sam.

- Obje njegove knjige su izašle bez velike pompe i reklama. Skrenule su na sebe pažnju, čini mi se, onog momenta kad su izašle iz štamparije. To je veliki uspjeh za jednog mladog čovjeka kao što je on. On je pokazao na promociji, na kojoj se dobrim dijelom čitala njegova literatura, da je fenomenalan. Pročitane su tri priče, vrlo zanimljive i interesantne, i on je zaista ostavio snažan utisak. Bio je zadovoljan izuzetno prijatnom atmosferom i interakcijom sa publikom, a nje je bilo oko 200 posjetilaca. Lijepo je to što je konačno Milisav viđen u Baru, i što su poštovaoci njegovog pisanja imali priliku da u razgovoru sa njim dokuče i možda odgonetnu zagonetku njegovog stvaranja – rekla je Čordašević.

Popović se razlikuje od svih pisaca u savremenoj literaturi, dodala je ona.
- Prijemčiv je, razumljiv, dubokouman. Pred čitaoce iznosi činjenice, neke stvari, koje možda nisu ni poznavali, koje tek upoznaju, a koje su jako zanimljive. Prvi put se dogodilo da, iako su njegove priče prilično duge za čitanje naglas, publika traži da pročitamo i treću. Znači, da je zaista bila aktivna u samom dešavanju, i milo mi je što je on iz Bara otišao zadovoljan. Dugo se još nakon završene promocije zadržao sa posjetiocima, što u potpisivanju knjiga, što u razgovoru. To je bilo zaista jedno lijepo veče.
Za novinarku Cicu Pavlović knjiga „Pred buđenje”, ali ne manje i druge ovog autora, kao i kolumne u „Danu”, predstavljaju lično i nadu da će ovakva djela ostati važan putokaz na našoj književnoj sceni.

- Pravopisno savršen, naratorski dopadljiv, sasvim sigurno tekst koji u vremenu u kojem su svi koji pišu i pisci, ima puno veći značaj. Ovo veče je na inače sjajnoj književnoj pozornici ovogodišnjeg Barskog ljetopisa, sa Lukom Paljetkom i Igorom Marojevićem, između ostalih, po meni predivan dragulj i dobar izbor onih koji su ovaj program koncipirali. Milisav Popović je uz sjajan tekst publici pokazao i koliko je iskren u svom knjiškom kazivanju. Ali, on je sjajan autor koji može da interpretira sopstveno djelo. Tišina kojom je veče propraćeno, osmjesi i aplauzi na kraju, iskazali su uz čitalačku pažnju i emociju publike. Lično sam, ne samo uživala u ovoj večeri, već puno toga i naučila – zaključila je Cica Pavlović.
D.S.

#13: Re: PRED BUĐENJE Milisav Popović Autor: Nevenakidy PošaljiPoslato: Sre Okt 24, 2012 9:48 am
    ----
Ako sam dobro shvatila PRED BUĐENJE je osvojilo jedno od najvećih svjetskih priznanja u književnosti Pozz
Ima dosta naslova na tu temu, ja sam odabrala onaj iz crnogorskog DANA vrtoglavac vrtoglavac

NA SVEČANOSTI PROGLAŠENJA JEREVANA SVJETSKOM PRESTONICOM KNJIGE URUČENO PRIZNANJE MILISAVU POPOVIĆU, KOLUMNISTI „DANA”

Jermenska azbuka za „Pred buđenje”

■„Armenian alphabet” u Crnu Goru po prvi put donosi Milisav Popović, kao svoje četvrto međunarodno priznanje

Pisac Milisav Popović, kolumnista dnevnih novina „Dan”, za novu knjigu „Pred buđenje” u izdanju „Gligorija Dijaka” iz Podgorice, dobio je novo, veliko inostrano priznanje. Ovog puta riječ je o nagradi „Armenian alphabet”, koja mu je uručena na svečanosti povodom proglašenja Jerevana Svjetskom prestonicom knjige od strane Uneska, gdje je Popović predstavljao Crnu Goru i Balkan.

Popoviću je ovo priznanje pripalo za „knjigu koja je donijela istok Istoku”, a pozdravne riječi je uputila Essai Sorokin, prevodilac i književni kritičar, dok je u ime grada Jerevana lentu i minijaturu gradskog grba u ruke Popoviću predao visoki predstavnik Erebuni protokola.

Na svečanosti povodom proglašenja Jerevana Svjetskom prestonicom knjiga, delegacije trideset država su tim povodom pripremile najbogatiji književni repertoar ikad viđen na jednom mjestu.

Popović, čije su priče iz knjige „Pred buđenje” prevedene na jermenski, engleski i ruski, pročitane su publici u večernjem terminu 12. oktobra pred gala koncert koji su organizovale gradske vlasti distrikta Erebun.
Oduševljenje pričama i blizak kontakt sa Popovićem su rezultirali odabirom njegove knjige kao najinteresantnijeg štiva koje je publika doživjela u vrijeme svečanosti Uneska i slavlja 2794. rođendana Jerevana. Nakon tri već osvojena internacionalna priznanja, poput evropske Orfejeve lire, priznanja National Geographic iz Vašingtona, i odluke Američkog instituta za komparativnu književnost da Popovića uvrsti u red najboljih novelista iz Crne Gore, „Armenian alphabet” je četvrto međunarodno priznanje koje ponovo po prvi put isti autor donosi u Crnu Goru.

Milisav Popović, nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja, školovanje je nastavio u Beogradu na katedri za međunarodne odnose i diplomatiju, na Fakultetu političkih nauka, i 2003. godine postaje diplomirani politikolog za međunarodne poslove. Poslije studija biva izabran da na nivou balkanskih univerziteta pohađa pilot program u Beogradu - domen takozvane „rigidne i primijenjene psihologije” ili tačnije rečeno - iz profilisanja. Nakon godinu dana jedini stiče pravo na posljednji potpis čime postaje i prvi profiličar na prostoru tadašnje Srbije i Crne Gore (osposobljen kako za deskriptivnu tako i za eksplikativnu analizu čovjekovog ponašanja). Sa 24 godine vraća se u Crnu Goru gdje počinje da radi u struci (najprije Ministarstvo inostranih poslova, a potom i kao savjetnik gradonačelnika Podgorice za evropske integracije). U julu 2008. godine, objavljuje knjigu „Zaboravljena Gora: Mitska bića Crne Gore” - prvu knjigu epske fantastike o mitskim bićima iz Crne Gore koja za samo dva mjeseca postaje bestseler na prostoru Crne Gore i Srbije. U novembru 2008. godine, dobija Orfejevu liru, prvu nagradu za prozu na međunarodnoj književnoj manifestaciji „Orfejeva lira”, u organizaciji Akademije za evropsku kulturu, koja se ove godine održala u Bugarskoj (Sofija, Krumovgrad). Februara 2009. godine, u prvoj nacionalnoj akciji (naj akcija) koja je organizovana sa ciljem da se istaknu pojedinci i događaji koji su obilježili 2008. godinu u Crnoj Gori, devet kategorija je dobilo svoje lauerate. Nagradu za najbolju knjigu dobila je Popovićeva „Zaboravljena gora”, čime je ovo djelo postalo prvo „omiljeno štivo” koje je odabrao sam narod. Popović je objavio i esej o Crnoj Gori koji je objavljen u specijalnom izdanju National Geographic Traveler-a - 50 najljepših mjesta na planeti. Ovo izdanje se objavljuje jednom u 10 godina i predstavlja jedan od najznačajnijih proklamatora razvoja turizma u svijetu. Popovićev esej je Crnoj Gori donio slavu i zbog činjenice da je naslovnica tog časopisa upravo posvećena motivu iz ove države (Sveti Stefan). Početkom 2010. godine Popović dobija nacionalnu nagradu za autora godine pod nazivom „Wild Beauty Award” koju mu dodjeljuje predsjednik države Filip Vujanović. Njegova nedjeljna kolumna „Zalogaj za dušu” koja se objavljuje u dnevnim novinama „Dan” za kratko vrijeme je postala najčitanija kolumna u Crnoj Gori. Početkom prošle godine ACLA (American Comparative Literature Association) je u presjeku najznačajnijih crnogorskih novelista, uvrstila i Milisava Popovića, a izbor je zasnovan na kolumnama i njihovim neobičnim sadržajima koje su izašle van granica Crne Gore. Značajan dio tih tekstova preveden je uz pomoć entuzijasta, koji nisu ozvaničeni (formalni) prevodioci, a kvalitet tih prevoda kao i samog sadržaja privukao je pažnju i specijalizovanih književnih organizacija u SAD. U junu 2011. godine Popović je izabran za direktora Narodne biblioteke u Glavnom gradu Crne Gore i za vrijeme njegovog mandata Biblioteka bilježi veliku posjećenost, razvijenu međunarodnu saradnju, regionalnu povezanost i ponudu nespecifičnih a atraktivnih sadržaja. Početkom juna ove godine Popović se po pozivu gradonačelnika vraća u njegov kabinet.
D.D.P.-> Popularna beletristika i blockbusteri

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1