:: Forumi › Frederic Beigbeder (Frederik Begbede)
-> Popularna beletristika i blockbusteri

#1: Frederic Beigbeder (Frederik Begbede) Autor: breskvicaLokacija: Osijek PošaljiPoslato: Sub Mar 31, 2007 2:16 am
    ----
reakcije na ovog autora su ili oduševljenje ili tipa 'žali bože vremena koje sam proveo čitajući njegovu knjigu'. ja spadam me?u ove prve. svi?a mi se njegov humor, posebice iskrenost (napada svoj način života, svoj narcizam i snobizam). pronašla sam se u nekim njegovima mislima o životu, ljubavi...

malo o knjigama koje je napisao tj. one koje sam uspjela pročitati.
Ljubav traje tri godine
ljubav je veličanstvena katastrofa: znati da se zalijećeš u zid i svejedno ubrzavati; strljati u propast s osmijehom na usnama; radoznalo čekati trenutak kad će se stvar usrati. ljubav je jedino programirano razočaranje, jedina predvidiva nesreća koja se traži repete.
glavni junak je uvjeren u teoriju da ljubav traje tri godine i opisuje kraj(ili početak?) jedne ljubavi kroz to vrijeme Smile i nije baš tipična ljubavna knjiga, jel da?

129,90 kn
knjiga nosi naslov po cijeni po kojoj se prodaje u pojedinoj državi. opisuje svu surovost marketinga u kojem radi glavni lik. snima se film po njoj.
mladi ljudi koji spaljuju automobile shvatili su sve o društvu. ne spaljuju ih jer ih ne mogu imati, spaljuju ih da ih ne bi poželjeli.

Windows on the World
knjiga ima paralelne radnje, opisuje posljednji sat i tri četvrt (iz minute u minutu) obitelji zarobljene u WTC-u prije udara aviona i autorov život u parizu tj. probleme koje ga muče. knjiga je nagra?ena od strane jednog britanskog lista kao najbolji strani roman.
kraj svijeta trenutak je kad satira postaje zbilja, kad metafore postaju istinite, kad karikaturistima postane neugodno.
katastrofe su korisne: daju volju za životom.

možda bi autora najbolje(po meni) opisao naslov njegove posljednje knjige Romantični egoist, pisanoj u obliku dnevnika.
tako izgleda ljubav: to je kad čovjek osjeti da bi propustiti nekoga bilo propustiti život. ljubav je kad prestaneš postojati.

nadam se da sam uspjela nekoga potaknuti da pročita Beigbedera (ili možda preskoči Mr. Green )
naravno ako je netko pročitao očekujem komentar Smile

#2: Re: Frederic Beigbeder (Frederik Begbede) Autor: morribLokacija: Krnjevo PošaljiPoslato: Sub Apr 07, 2007 10:37 am
    ----
Vrlo interesantna preporuka, tražim knjigu, i već sam na putu da je na?em.
Hvala za preporuku!

#3: Re: Frederic Beigbeder (Frederik Begbede) Autor: Maja PošaljiPoslato: Uto Dec 11, 2007 6:38 am
    ----
Upravo sam pročitala "Ljubav traje tri godine" i "Vjerujem, ni ja također" i spadam u prvu grupu. Mr. Green
Nisam baš sigurna zašto bi mogao spadati u "žali bože pisce" jer ništa o čemu piše nije nimalo benigno. Lakše je reći da ti se ne dopada ili da ne razumeš temu.Ne donosi nikakve velike filozofske misli ni istine niti to pokušava- OSIM ako jedina istina i nije samo ono što čovek oseća i način koji stvari oko sebe vidi. A moglo bi biti baš tako. Onda njegove knjige dobijaju i više na vrednosti.

On ne petlja s posebnim stilom, ne trudi se izbeći instant-priču dodavanjem gravira (koje svakako od marketinškog stručnjaka i ne očekujemo Laughing ) - donosi srž, glotinju, brutalnu istinu o (sopstvenim) osećajima. A donosi i cinični i (opet) nimalo bezazleni presek nekih "mitova" današnjice. U celoj priči, ma šta se dešavalo okolo- ostaje jedino čovek, sam; on, njegov život ili ono što od tog života vidi. Tu se Beigbederovoj iskrenosti nema šta zameriti

Dopada mi se i njegovo pozivanje na najraznoraznije izvore, od statistika "učenih američkih ljudi" koji stvari koje smatramo ezoteričnim, svode na brojke i procente, preko velikih književnika i filozofa pa do Barbare Cartland. Uostalom, zar nije baš ona jedna od najčitanijih književnica današnjice- ako je književnost trpa u šund, društvo je mora ozbiljno uvažavati jer se veliki deo njega prelio u hordu Barbarinih obožavaoca. Ko može pružiti bolji put do saznanja o društvu do onog ko ga tako lako kupuje ružičastim knjigama. Elem, htedoh da kažem, izostanak usiljenog i sumnjivog pozivanja na intelektualne izvore a pozivanje na one koji su relevatni bez obzira na oreol koji ih okružuje je pravo osveženje. Možda ne bi bilo oprošteno provincijskom piscu ali se "trpi" iz pera studenta sa Sorbone. Opet- vešto izigravanje ustaljenih vrednosti.

Pre par godina je odneo jednu od najcenjenih književnih nagrada na oči konkurenata Kundere, Pamuka, Albaharija... praštam mu! Mr. Green

#4: Re: Frederic Beigbeder (Frederik Begbede) Autor: VitomirToi PošaljiPoslato: Pon Jan 14, 2008 8:43 am
    ----
Pročitao sam njegovu knjigu čiji naziv zapravo predstavlja sama cena knjige.
I mogu reći sledeće: poetički i vizionarski knjiga mi se svidela. Ideja mu je dobra, drugim rečima, sama tema je aktuelna i meni je krivo što nema više knjiga koje se bave sličnom tematikom (pored Uelbeka nisam se susreo sa psicem slicne provinijencije, ako neko zna nek mi preporuci) ali me je razocarao njegov stil. Mislim da je katastrofalan, gotovo necitljiv. Ili je u pitanju los prevod, mada iskreno mislim da je ovo prvo.

#5: Re: Frederic Beigbeder (Frederik Begbede) Autor: zmujLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Maj 06, 2008 3:29 am
    ----
Upravo pročitala 399,00 dinara Smile
Odlično...

#6: Re: Frederic Beigbeder (Frederik Begbede) Autor: ciju123 PošaljiPoslato: Sre Avg 25, 2010 3:35 pm
    ----
Odličan pisac! Posebno mi se dopada njegov složeni odnos prema porodici...

Nova dela:

www.booka.in/index.php...e.tpl.html-> Popularna beletristika i blockbusteri

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1