:: Forumi › Kradja ?
-> Naši radovi

#1: Kradja ? Autor: jurica.meshkoLokacija: Green World...In my purple Mind. PošaljiPoslato: Čet Nov 12, 2009 9:36 am
    ----
U vezi sa izbacivanjem svojih tekstova ( proze,lirike) na internet imam jedno pitanje : Niko ne garantuje "bezbednost" stihova i reci,tj svako moze da kopira od nas desetak po par pesme i izda zbirku(dabogda mu ne uspela xD ) a sta onda ?
A mozda se ja gadno zavaravam a?

#2: Re: Krajdja ? Autor: kamill PošaljiPoslato: Čet Nov 12, 2009 9:50 am
    ----
Hm, ne znam šta da ti kažem Unsure

Skoro sam čitala na nekom blogu o krađi tekstova sa tog i još nekih blogova, a koji su kasnije pod drugim imenom u celini ili delimično objavljeni u web magazinu "Dobre vibracije".

Sve je moguće...

#3: Re: Kradja ? Autor: jurica.meshkoLokacija: Green World...In my purple Mind. PošaljiPoslato: Čet Nov 12, 2009 1:41 pm
    ----
Uh,to je ono cega se plasim...
Zaista ne znam sta bih ucinio u toj situaciji ali mi je vrlo neprijatno i kad pomislim...
Ideja je da napravim blog za svoje radove,proza i lirika,samo prezam jbg...

A prijatelj mi rece da je vreme postovanja na internetu savrsen dokaz za pripadnost nekog teksta.

#4: Re: Kradja ? Autor: dan555Lokacija: NBGD PošaljiPoslato: Čet Nov 12, 2009 3:49 pm
    ----
Vreme postavljanja sadržaja na sajt, na žalost, nije nikakav dokaz.
Sve što se piše na forumu, blogu i sl, pa i vreme, se beleži u bazu podataka a tu se vrlo lako može promeniti. Dovoljno je imati pristup bazi podataka, što svaki administrator ima.

Od krađe sa sajta, na žalost, nema nikakve odbrane.

Najbolje je da skupiš malo love i sam objaviš svoje radove. Uzmeš kodove za svoju knjigu u Narodnoj biblioteci, nije skupo, mislim da je red veličine 500-1.000 din.
U nekom programu pripremiš PDF fajl sa prelomljenom knjigom i u bilo kojoj lokalnoj štampariji odradiš par desetina primeraka u laserskoj štampi. Obično primerak košta do 1 €. Sve u svemu, za 100 € imaš svoju knjigu. Pošalješ Narodnoj biblioteci obavezne primerke, a neke možeš i da pokloniš nekoj lokalnoj biblioteci.

Kada imaš svoj rad na papiru, imaš nepobitan dokaz autorstva, pa možeš da ga stavljaš na net i da, ako ti neko ukrade nešto, od admina tog lopovskog sajta tražiš da ukloni tvoje radove ili ih potpiše tvojim imenom.

Jedan od trikova je i da svoj tekst staviš kao sliku a ne tekst. Lopovi su uglavnom lenji, mrzi ih da prepisuju sa slike pa će većina preskočiti tvoje radove.

#5: Re: Kradja ? Autor: jurica.meshkoLokacija: Green World...In my purple Mind. PošaljiPoslato: Čet Nov 12, 2009 4:15 pm
    ----
Brate ovo je vise od odgovora.Hvala ti Smile

Dakle,izdacu knjizicu Smile
Skupicu novac,bez problema Smile
Maitrez chez nous! :D

#6: Re: Kradja ? Autor: jurica.meshkoLokacija: Green World...In my purple Mind. PošaljiPoslato: Čet Nov 12, 2009 9:42 pm
    ----
Dakle :

Uzmem 50 A4 lista,za knjigu od 100 stranica.I istampam na tih sto stranica knjigu.Skeniram je i prebacujem u pdf format.Odnesem stampariji i ona uradi par kopija.Nekoliko posaljem Narodnoj biblioteci i sta oni urade s tim?Zar to nisu one tanke jadne korice?

Ah...Ovo je prosto.A meni staje mozak.


Inace,imam ja ortake u bl.30 Smile

#7: Re: Kradja ? Autor: dan555Lokacija: NBGD PošaljiPoslato: Čet Nov 12, 2009 9:51 pm
    ----
Srećno ti bilo. Smile
Kada pripremiš tekstove ne zaboravi da ih daš nekome da ih pregleda i uradi makar korekturu, a ne bi bilo loše i lekturu. Nemoj štampati tekst u kojem ima grešaka u kucanju i, daleko bilo, pravopisnih grešaka.

Ja nemam iskustvo u štampanju knjiga ali SF tim je nedavno preveo, ilustrovao i pripremio za web jednu zbirku kratkih SF priča pa sam bar u tom delu posla video šta je sve potrebno.

E da, očekujem potpisan primerak tvoje knjige. Mr. Green


Dodatak, ne, ne štampaš ti ništa. U nekom programu uradiš prelom knjige (složiš sve strane kako trebaju da izgledaju), uradiš ili se snađeš za grafičko rešenje korica i to prebaciš u pdf (pitaj u štampariji koju odabereš koje fajlove primaju). Rezolucija za štampu je 300 ppi.
Postoje i programi baš za prelom knjige, ali ne znam ništa o njima.

U principu jeste jednostavno, svako ko se snalazi u radu sa računarima može sam da pripremi knjigu ali da bi to izgledalo na nešto treba znati neka pravila u izboru fontova, veličini, rasporedu teksta, marginama itd, itd...

Profesionalci naplaćuju prelom i to nije baš jeftino, ali ti nećeš prodavati knjige na hiljade pa da ti to bude mnogo bitno. Ipak, treba da liči na nešto.

Narodna bibilioteka izdaje kod za CIP i ISBN.

U štampariji ti povežu knjige a kakav ćeš povez izabrati zavisi od tebe. Sve to će ti reći u štampariji. Za sve informacije se obrati štamparima, treba izabrati i kvalitet papira, način spajanja, vrstu korica...

Mislim da postoji obaveza svih izdavača da određen broj knjiga pošalju Narodnoj biblioteci a oni ih, valjda, stave u svoj fond, ili kako se to već kaže, pa ljudi mogu da ih čitaju.

Potraži više informacija o prelomu knjiga i svemu ovome na netu.

#8: Re: Kradja ? Autor: jurica.meshkoLokacija: Green World...In my purple Mind. PošaljiPoslato: Pet Nov 13, 2009 9:57 am
    ----
Nije mi jasno zasto,kad vec imam dokument na kompjuteru u kom su dela,da jednostavno odnesem da mi istampaju ,kazem kakve zelim korice i uopste izgled i to je to.Pa posle posaljem biblioteki...A preostale knjizice ljudima Smile


Zar je moguce da na Ovom forumu nema niko da kaze nesto u vezi ovog?

#9: Re: Kradja ? Autor: jurica.meshkoLokacija: Green World...In my purple Mind. PošaljiPoslato: Pet Nov 13, 2009 10:13 am
    ----
Vidis,sve ovo je ubrzano,jer ja trebam tek da napisem 2/3 ukupnog.Dakle,ja sada imam 1/3 i tema je nastala tako sto sam hteo da otvorim blog na kome ce biti jedan deo za pesme,jedan za prozu.Tako.A nadam se za knjigu pocetkom proleca.Do tada cu se valjda organizovati i informisati o tome.
Ako neko naidje na internetu nesto sto vredi procitati,nek stavi u ovoj temi.

@Dan555

Hvala na svemu brate,ovo je bio kao mali uvod u ono sto me ceka kada se odlucim na ovaj korak ;)-> Naši radovi

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1