:: Forumi › Vesna Krmpotić
-> Putopisi, pripovetke i kratke prozne forme

#1: Vesna Krmpotić Autor: IvicaLokacija: Velika Gorica, Hrvatska PošaljiPoslato: Čet Sep 04, 2008 1:46 pm
    ----
Vesna Krmpotić je jedna od najplodnijih hrvatskih književnica, objavila je 76 knjiga poezije i proze, većina od njih je doživjela više izdanja i prijevode na više jezika.
Dobitnica je više književnih nagrada, između ostalih i Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo.
Rođena 1932. u Dubrovniku, živjela u Splitu, Zagrebu, New Delhiju, Kairu, Washingtonu, Akri, a sada živi u Beogradu.


Idealan duhonauk

Idealan duhonauk za svu djecu, iz koje god sredine potjecala, jesu one ljudske vrijednosti, koje su temelj svake religije, svakoga etičkog sustava, i svake duhovnosti. Nauk o njima nauk je o univerzalnoj i bogomdanoj duhovnosti rase čovjeka, duhovnosti danas tako tragično zapuštenoj. O duhovnosti čiji su izraz pet svjetskih religija. Taj nauk ne ugrožava nijednu od njih, nijednu vjeroispovijest, nijednu posebnost, naprotiv, dovode svaku u kolo srodnih i složnih.

Bez spomenutih vrijednosti i najvrhunskiji stručnjaci bilo kojega područja mogu postati dr-i Mengelei. Naprotiv, od malena potaknute na rast, univerzalne vrijednosti istine, nenasilnosti, čudoređa, suosjećaja, i miroljublja, grade ravnotežno težište između bića i svijeta. U doba socijalističke neprosvijećenosti takva je obuka i takav cilj obrazovanja smatran nazadnim i neprijateljskim; a u doba današnjega nacionalističkog razvrata, neprijateljskim i nazadnim.
Novac, ekonomski napredak, ili vojna moć mogu nakratko ovo i ono postići, osvojiti, zadobiti, ali ne mogu ono, što može moralni integritet: održati, sačuvati.

Sa smrću morala kreće sunovratna nizbrdica kako ekonomije i ugleda, tako i svakoga drugog postignuća. Šok i potres kojega doživljavamo ovih dana može biti ljekovit i blagodatan – no hoće li takav biti, to ovisi o nama. Od njega, toga šoka, može započeti put povratnoga uspona. Taj put nije ni lak ni brz, ako ćemo posao obaviti temeljito, s trajnom, zaokretnom promjenom životnoga težišta u sebi, i u naraštaju koji upravo stasa.

No taj postupni i nebrzi put, taj povratak ljudskim vrijednostima, to, crkveno rečeno, kajanje, jedini je korjenit i nenasilan način da tyranosaurus rex izumre u ovoj poharanoj savani.

Vesna Krmpotić ("Etika za novi milenij")


Na portalu www.virovitica.net/ u rubrici "Vesna Krmpotić - još neobjavljeno" autorica je dozvolila objavljivanje svojih kratkih priča i pjesama koje još nisu tiskane. Za sada je predviđeno da se sadržaj mijenja četvrtkom i nedjeljom.-> Putopisi, pripovetke i kratke prozne forme

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1