:: Forumi › Borhes
-> Putopisi, pripovetke i kratke prozne forme

#1: Borhes Autor: v.stojkovic PošaljiPoslato: Uto Mar 04, 2008 5:08 am
    ----
Gde svrstati Borhesa? U književnost ili filozofiju? U prozu ili poeziju?
Horhe Luis Borhes (1899-1986) neprevaziđeni majstor kratke forme: kratkih priča, kratkih pesama i kratkih ogleda, za života je izjavljivao da se gnuša i na samu pomisao da napiše roman ili bilo koje drugo književno delo koje bi, po opširnosti, ličilo na ep. Po Borhesu svet se ne može sagledati jedinstvenim pogledom, jedinstvenim filozofskim ili naućnim sistemom, nego se svi različiti pogledi i naučni i filozofski mogu videti samo kao deo sveta, a koji ne mogu, nijedan od njih posebno, iscrpiti ni objasniti. Ako je to tako, čemu onda opširna dela?
Dok veliki pisci, Borhesovi savremenici (Džojs, Hemigvej), svoju ličnu dramu preobličavaju u jedinstveni univerzum, Borhes u drami sveta, u njegovim drevnim strahovima i nadama, traži crte vlastitog identiteta.
Iako je kod nas najčešće objavljivan "Alef", Borhes je svetsku salvu stekao zbirkom priča "Ficciones"(Izmišljaji ili Maštarije), objavljena 1945.g. a sastojala se iz dva dela "Vrt razgranatih staza" i "Umotvori".
Posle ovih Borhesovih priča, savremena književnost više nije onakva kakva je bila pre njih.-> Putopisi, pripovetke i kratke prozne forme

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1