:: Forumi › Pol Elijar - Pisma Gali
-> Biografije, autobiografije, dnevnici, memoari, pisma...

#1: Pol Elijar - Pisma Gali Autor: Maja PošaljiPoslato: Ned Mar 25, 2007 3:40 pm
    ----
Ovu sam knjigu nabavila još pre nekog vremena i to "polovnu"! Da sam veliki fan pesništva i nisam (mislim, respektujem drugove pesnike i celu stvar ali čisto, lakše otrčim u zagrljaj onim dužim rečenicama Laughing ) a nisam ni Elijara mnogo poznavala (lično Laughing ) ranije. Ali sam, zato, "ljubimac" Salvadora Dalija i, sem slika, njegova mi je priča bila dobrano poznata od ranije. A, kad znaš Dalija, znaš i Galu! Laughing
Dakle, ta "neobična" žena, kako je i sam Dali opisao svom prijatelju Bunjuelu nakon prvog susreta, pravim imenom Galina ?akonova (ruskinja) bila je večita inspiracija Dalija i prilični stabilizator u negovom životu što je, ipak, ne svrstava me?u predane domaćice i majke. Smile (Srediti Dalijev život nije baš standardna priča!). Za drugi susret, rešen d aje osvoji i otme mužu, Dali se premazao izmetom i stao pred nju. ne sećam se tačnih reči ali, otprilike, rekla mu je da odiše najmuževnijim mirisom koji je ikad osetila. Laughing Dali je, kažu, jedino s njom vodio ljubav.
Ali, da bi ostali zajedno ceo šivot, kao što jesu, i da bi njen lik postao delom skoro svake njegove slike a njena soba smeštena u samo za nju gra?en zamak- Gala je morala ostaviti svog prvog muža, francuskog pesnika Pola Elijara. S njim, ostavila je i ćerku o kojoj se kasnije brinula Elijarova druga supruga. Sve vreme od razvoda do Elijarove smrti, gala i on bili su u prepisci a pisma iz nje našla je njhova ćerka nakon Galine smrti. Pisma su objavljena u knjizi s nalsovom "Pisma Gali"!

Nema puno adekvatnih reči za taj odnos- neobičan, čudan, dubok i gde ne treba Smile , ponekad plitak kad zatreba...sa beskrajnim divljenjem Elijara prema čoveku koji mu je oteo ženu. Pred kraj života proradio je tek blagi prezir prema njegovom liku i delu izazvan prvenstveno komercijalizacijom Dalijevih radova i otvorenim simpatiziranjem Hitlera.

Uostalom, šta reći sem- ljubavni trokut, veliki pesnik, veličanstveni slikar, jedna od najfatalnijih žena XX. veka i intimna pisma...
Poslednji izmenio Maja dana Uto Mar 27, 2007 3:44 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

#2: Re: Pol Elijar - Pisma Gali Autor: Jelencica PošaljiPoslato: Uto Mar 27, 2007 8:50 am
    ----
Bas bih volela to da procitam Very Happy

#3: Re: Pol Elijar - Pisma Gali Autor: dameskiLokacija: dreams PošaljiPoslato: Pet Sep 26, 2008 1:50 pm
    ----
i ja isto, samo da vidim gde moze da se nadje-> Biografije, autobiografije, dnevnici, memoari, pisma...

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1