:: Forumi › Dobrica Ćosić
Idi na stranu: 1, 2  Sledeća  :| |:
-> Politička proza

#1: Dobrica Ćosić Autor: Jelencica PošaljiPoslato: Sub Mar 24, 2007 3:14 pm
    ----
Pisac, političar, savremenik i svedok previranja za vreme i posle drugog svetskog rata. Njegova saga o porodici Katić prepricava istoriju Srbije od doba Turaka i balkanskih ratova pa sve do modernih vremena kroz ratove, razaranja, ideale, tragedije i ljubavi. Prica o jednoj državi kroz generacije koje sa sobom nose svoje zaključke i kajanja. O idealima i vredi li se za njih boriti...

#2: Re: Dobrica Ćosić Autor: slucajna... PošaljiPoslato: Ned Mar 25, 2007 2:29 am
    ----
Pa, Jelencice, stize jedan Ciciban za tebe zbog ovog... Wink (jel se tako bese zove koktel?)
Znam da ga mnogi osporavaju, uglavnom zbog politickih opredeljenja, ali ja obozavam njegove knjige, procitala sve sem "Tamo daleko je sunce"...
Omiljeno mi je "Vreme zla"...

#3: Re: Dobrica Ćosić Autor: Jelencica PošaljiPoslato: Uto Mar 27, 2007 8:47 am
    ----
Ni ja nisam procitala "Daleko je sunce". Ja obozavam Vreme smrti, deo o Kolubarskoj bici i Vojvodi Misicu, i deo o valjevskoj bolnici.

#4: Re: Dobrica Ćosić Autor: morribLokacija: Krnjevo PošaljiPoslato: Uto Mar 27, 2007 2:17 pm
    ----
Reči su čudna ljudska tvorevina, da doživljeno, izmišeno i svoje vi?eno pretočiš u priču koja teče i golica za dalje.Dobrica Ćosić, savremenik, pisac i svedok, a za moju generaciju bauk lektire; trebalo je sve to pročitati i kad ti se ne čita.(kao Tihi Don).Ali kao svedok i učesnik ratnih godina Dobrica Ćosić, nije ostavio radostan utisak u svom kraju, pa i u mom(Levač), ali kao književnik da.

#5: Re: Dobrica Ćosić Autor: LolaLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sre Okt 10, 2007 3:32 pm
    ----
Rođen je 29. decembra 1921. u seljačkoj porodici u selu Velika Grenova, srez trstenički. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a nižu poljoprivrednu u Aleksandrovcu.
1939. upisao se u Srednju poljoprivrednu školu, ali je kasnije kao Skojevac isključen zbog revolucionarne delatnosti. Od početka ustanka 1941. učestvuje u narodno-oslobodilačkoj borbi. Neko vreme je radio kao ilegalac u kruševačkom okrugu, a od 1943. bio je politčki komesar rasinskog partizanskog odreda. Posle oslobođenja završio je Višu partijsku školu i bavio se političkim radom.
U srpsku književnost ulazi romanom ''Daleko je sunce'' 1951. Taj roman je svojevrsan podvig. Taj podvig je u etičkoj odvažnosti pisca da postavi problemsko pitanje ima li smisla borba za slobodu po svaku cenu. Oni koji lako posežu za ukidanjem tuđeg života, makar ga pravdali visokim načelima, ne mogu biti oslonac buduće slobode. ''Daleko je sunce'' bio je prekretnički roman, jer je pokazao da su heroji u isto vreme bili i ljudi.
1954. objavio je roman ''Koreni'', vraća se u prošlost Srbije obrenovićevskog doba, no razlika nije samo u tematskom pomaku, već i u stilu. Klasična naracija sveznajućeg posmatrača ustupila je mesto tehnici koja se približava unutrašnjem monologu, a objektivan opis poetskom jeziku prepunom slika i metafora. Najkraće, život i plodnost oličava paganski raskošno i stradalnički Simka, oskudnost bioloških potencijala oličava njen muž Đorđe, patnju patrijarha porodice ''kome dizgine života izmiču iz ruku'' oličava Aćim Karić.
1961. Ćosić objavljuje trotomni roman ''Deobe''. To je po rečima Jovana Deretića ''srpski 'Tihi don' ''. Tu imamo jauk nad sudbinom Srbije koja je podeljena iumeđu četničkog i partizanskog pokreta.
1966. objavljuje roman ''Bajka'' koji je potpuno drugačiji od svega što je Ćosić napisao, ali i drugi pisci. Taj roman nije imao svoju publiku.
Do 1979. Ćosić objavljuje jednu vrstu subjektivne epopeje u Srbiji, o I svetskom ratu, ''Vreme smrti''. To delo je primljeno kao enciklopedija narodnog života i to neka vrsta sublimne čitanke narodnog stvaranja.
1984. romansijer Ćosić počinje nov ciklus romana ''Vreme zla'', romanom ''Grešnik''.
1985. objavljuje roman ''Otpadnik'', a 1989. ''Vernik''. Ta trilogija uvodi u našu književnost temu srpskih ideoloških zabluda i posrtaja na način izuzetno ubedljiv.
1996. izlazi novo delo ''Vreme vlasti''. Tu se osvežava jedna stara istina - nove vlasti su najsurovije vlasti.

#6: Re: Dobrica Ćosić Autor: pregrizaojezik PošaljiPoslato: Pet Okt 12, 2007 5:46 am
    ----
I ja volim da čitam Ćosićeva dela. Mada vam mogu reći da sam se razočarao u "Vreme vlasti 2".

#7: Re: Dobrica Ćosić Autor: Strelnikoff PošaljiPoslato: Čet Dec 06, 2007 5:26 am
    ----
Velika Drenova, a ne Grenova. A i jedna poluzvanična informacija: "Daleko je sunce" je roman koji je prošao kroz rešeto-redakciju Radovana Zogovića i Desanke Maksimović (u toj meri da su zli jezici po kuloarima pripisivali koautorstvo pomenutima), tako da je to razlog stilskih razlika između prvog i potonjih romana ovoga... spisatelja.

#8: Re: Dobrica Ćosić Autor: vita PošaljiPoslato: Pet Jun 06, 2008 1:40 am
    ----
dobrica cosic- vi to ozbiljno o njemu kao o dobrom piscu?
poput svih ratnih huskaca, smestila bih ga davno u istoriju ruznu.. njega, beckovica i ekipu..

#9: Re: Dobrica Ćosić Autor: veoma PošaljiPoslato: Čet Nov 13, 2008 9:44 pm
    ----
Teske rijeci Vito bogme Shocked

#10: Re: Dobrica Ćosić Autor: masjan PošaljiPoslato: Pet Feb 13, 2009 10:07 am
    ----
Veoma teske. Svako ima pravo na svoje misljenje a moje je da je vazno citati pa ko sta voli, al Cosic je pisac koji se cita decenijama vec a njegovi romani se kupuju i dan danas. Kako to objasniti ako nije "dobar" pisac?

#11: Re: Dobrica Ćosić Autor: Ralja PošaljiPoslato: Čet Mar 05, 2009 4:15 pm
    ----
Ljudi, prijatelji citaoci, vec danima i danima trazim "Korene" od doticnog, nama pojedinima dragog Dobrice i ne mogu je naci nigde. Ima je u biblio9teci, ali dok je ne kupim zeleo bih je imati u elektronskoj formi. Pomozite mi da je nadjem, gde god sam trazio trazili su placanje, a da zelim da placam kupio bih "zivu" knjigu. Ako neko nadje link, nek pusti ovde....

Unapred zahvalan

#12: Re: Dobrica Ćosić Autor: renatto PošaljiPoslato: Čet Maj 07, 2009 11:13 am
    ----
Mislim da neces lako naci "Korene", ja sam prije 2mj trebao bas nju ali nigdje ni traga, ni glasa.Pozzi

#13: Re: Dobrica Ćosić Autor: nem0 PošaljiPoslato: Pon Jul 27, 2009 12:48 am
    ----
Obožavam Ćosića, on mi je, mogu slobodno reći, omiljeni domaći pisac. Pročitala sam "Korene", "Vreme smrti I, II, III, IV", "Vreme zla I - Grešnik; II - Otpadnik; III - Vernik", "Vreme Vlasti I" i "Vreme vlasti II" sam počela da čitam ali je došao prijemni pa nisam stigla... Sad planiram to i obavezno "Vreme zmija", baš me zanima šta sad tu opisuje, koju prorodicu... Smile
I danas, kad me neko pita šta mi je toliko zanimljivo kod Ćosića, obavezno kažem: "Pročitaj pa ćeš videti."
Fascinantne knjige...

#14: Re: Dobrica Ćosić Autor: NemanjaBg PošaljiPoslato: Uto Jan 19, 2010 6:54 pm
    ----
Jel moze neko do veceras da napise sadrzaj dela..i analizu dela Deobe..hitno...

#15: Re: Dobrica Ćosić Autor: jurica.meshkoLokacija: Green World...In my purple Mind. PošaljiPoslato: Uto Jan 19, 2010 8:01 pm
    ----
Središnja tema ovog romana je deoba u narodu, deoba na partizane i četnike i posledice ove podele. Sa književno-umetničkog stanovišta, ovaj roman donosi niz novina, osobenu kompoziciju, dominaciju unutrašnjeg monologa, otkrivanje umetničkog funkcionisanja poliloga kao sredstva za ispoljavanje mase kao književnog junaka, unošenje dokumentarnog materijala, stilsku raznovrsnost i izuzetno slojevitu leksiku.-> Politička proza

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: 1, 2  Sledeća  :| |:
Strana 1 od 2